2020. április 18.

Monet után szabadon

Úgy történt, hogy az előző kaleidoszkóp szappan technikáját megkíséreltem elfordítani 90° fokkal. Így sikerült készíteni a szappanköltemény után egy szappan festményt. A módszer lényege ugyanaz: a színes masszán át kell húzni egy lyukas lapot, jelen esetben nem alulról felfelé, hanem az öntőláda egyik végétől a másik felé. Két dolgot nem árt figyelembe venni, amit én sem tettem, de majd még próbálkozom tovább. Egyrészt nem árt, ha ezt sem túl gyors összetevőkből és illattal készítjük. A legújabb Sweet floral nevű illatom végülis nem viselkedik rosszul, de azért egy narancs, rózsafa vagy menta illóolajnak a nyomába sem érhet. Másrészt nem lesz segítségünkre a massza saját súlya, így biztosan megemelkedik az előretolt rész szintje valamennyire, legyen akármilyen híg.
Szóval jól jön, ha jóval magasabb az öntőláda, mint a szappan mennyisége. Különben a felénél fel kell adnunk, ahogy én is jártam, mielőtt még kilapátolnánk a cuccot. Így sikerült kétféle mintát kreálni: az egyik oldal egyik felében megmaradtak a színek eredeti rétegei, míg a másik oldal egy részben elfolyós, körkörös valami lett. Pont mint egy Monet festmény. Tulajdonképpen nagyon kellemes, finom mintát sikerült kreálnom, ami tökéletes harmóniában van az illattal. A technikával pedig próbálkoztam tovább. Összetevők: olívaolaj, kókuszolaj, disznózsír, rizskorpaolaj, sheavaj, ricinusolaj, tejpor, fehéragyag, Sweet floral illatolaj, és vibráló tavaszias színek, amik elmosódva mégis szinte pasztellbe hajlanak.  

Monet soap - a lying caleidoscope technique
This time I wanted to try the original pour and pull method but rotated 90 degrees. It means that the way of the patterning tool is not from the bottom to the top, but from left to right in a normal rectangle mold. Well... there are some advises to myself for the next time :) Use a well known fragrance - OK, this behaved quite good, but not enough. And use a much taller mold than needed because the tool will push the mass a little. I had to stop pulling at the middle of the mold before it run out. This way I got two patterns: a layered one and a soft Monet-like painting :) Ingredients: olive, coconut, ricebran oils, lard, shea butter, castor oil, milk powder, kaolin clay and Sweet floral fragrance.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése