2016. május 31.

A játék neve: Japán

Történt pedig, hogy egy szappanos kartársnő játékot hirdetett. Minden részt venni szándékozónak el kellett küldeni öt összetevő és egy extra adalékanyag nevét, amiből a szappan készüljön. Emellett meg kellett jelölnünk egy témát is, amire a dizájnt építjük. Ezután Kriszti összeszámolta a legtöbb szavazatot kapott összetevőt, és kihúzta a témát. A kész szappanokból mindenki elküld egy-egy darabot két kisorsolt társának. Bevallom, annyira jól jött össze a kettő, és amekkora huncut tud lenni Kriszti, engem nem hagy nyugodni a gondolat, hogy meghekkelte a szavazást. :) Mindjárt ti is megértitek, miért mondom ezt. Az öt legtöbb szavazatot kapott összetevő a kókuszolaj, olívaolaj, sheavaj, rizskorpaolaj és a ricinusolaj volt. A használandó adalékanyag a selyem, ééés ezek mellé a téma: japán. Ééértitek, rizs, selyem, japán, rizs, selyem, japán.
A kihívás alapanyag szinten nem volt túl nagy falat, hiszen ezekből az összetevőkből nagyszerű szappant lehet készíteni. A dizájnon annál többet törtem a fejem. A kívánságlistámon ugyan régóta szerepel egy japán szappan, de azt nem akartam elővenni. Egyrészt mert a többiek azt mondták, az csalás lenne :) másrészt féltem, hogy kézenfekvő volta miatt más is ugyanolyat készítene. Az illattal is bajban voltam, a rizsvirágot ugye már odaígértem másnak, de találtam helyette egy nagyon finom, édes illatot, ami nagyon emlékeztet azokra az émelyítő távol-keleti gyümölcsitalokra: a neve Hibiscus&Rhubarb.
A gyártó állítja, hogy csak közepesen gyorsítja a masszát... hát én ezt nem tudnám meggyőződéssel állítani. Tiszta szerencse, hogy nem terveztem örvényeket, rajzokat, vagy egyéb sallangot. Ráadásul annyira színez, hogy a cinkoxid olyan volt a masszának, mint halottnak a csók. De azért az illata kárpótol, úgy tűnik, Gracefruiték legfinomabb illatai a legádázabbak. De beszéljünk a dizájnról! Gondoltam, rajzolok valami szép japános dolgot, cseresznyevirág, ilyesmi. Keresgéltem képeket, és találtam néhány annyira szépet, hogy úgy éreztem, a rutintalan rajzaim helyett sokkal jobb lenne őket választani. És itt jött egy kis barkácsolás szappan decoupage technika majdnem teljesen natúr módra.
A képek kinyomtatásához a selyempapírt találtam legmegfelelőbbnek. (A nyomtató kevésbé, hálából szétázott cafatokat szaggatott, de megküzdöttünk.) Ráadásul épp az egyik nekem sorsolt szappantársról valószínűleg sokunknak a szép selymek, papírok, és a kifinomult kreativitás fognak mindig eszébe jutni, miután egy általa szervezett klub témája egy napló kötése volt. A másik sorsoltam meg a hazai ősszappanosok egyik koronázatlan királynője... nahát, remek, felköthetem a gatyámat. :) A technika következő lépése, hogy M&P alappal átkenik a felületet. Én a már korábban kipróbált házi M&P alapot használtam, ezúttal fele ricinus fele kókusz formában. Nagyon szépen terül, és sokkal átlátszóbb, mint azok a változatok, amikben más olaj is van. A borzasztó izzadékonysága sajnos kiküszöbölhetetlen, de megfelelő tárolással tudunk tenni ellene. Amikor a húgomnak mutattam a képeket, felpanaszolta, hogy miért nincs pl. egy gésa, ezért csak az ő kedvéért készült egy gésás kép is.
Aztán úgy jártam, hogy épp az övét felejtettem el leönteni átlátszóval, és amikor ezt észrevettem, már belekevertem piros micát a masszába. Ha már így jártam, ezzel öntöttem le, és kifejezetten szép lett, hogy pont ő kapott rózsás csillámot. Bevallom, magam is teljesen oda vagyok értük, annyira szépek lettek.
A maradék M&P-ral játszottam egy keveset. A micával színezettekből lego formát öntöttem, és hagyományos pigmentekkel is próbálkoztam. Utóbbiak drasztikusan csökkentik az átlátszóságot, de a csillámos legók nagyon jól sikerültek.

(Valamennyi kép a Freepik.com oldalról származik)

Japanese soap challenge
A soapy friend started this game: all the participants had to vote for ingredients and one additive and indicate one theme. The winners list is: olive, coconut, ricebran, cartor oils and shea butter plus silk, with the theme Japan. Well, I'm not sure that this wasn't hacked, because this combination is too perfectly matching :) My fragrance oil (Hibiscus&Rhubarb) speeds up the batch terribly and also discolours it, but it's very yummy. I've printed these pictures on silk paper, and covered with home made M&P (50% castor, 50% coconut oil).

1 megjegyzés:

  1. Hibátlan!!!!! Szép, finom illatú, kellemes érzés. És csak az enyém! :D

    VálaszTörlés