2016. május 29.

A szappan napos oldala

A tavasz végérvényes beköszöntének csalhatatlan jele, amikor kisárgulnak a kertek, és mindent elöntenek a nap színű pitypangok. Nekem persze ilyenkor több sem kell, azonnal sárgátlanítom a hátsó kertet :) A tavalyi pitypangos szappan annyira jól sikerült, hogy muszáj volt idén is reprodukálnom. A remek összetevőkből van amit mindenképp meg akartam tartani, van amit unalmasnak tartottam volna, főleg hogy mostanában valahogy szinte mindenbe becsúszott: ő volt a kurkuma. Ráadásul idén piros pálmaolajat is beterveztem, aminek a sárgája az érési folyamat végére valószínűleg teljesen összeért volna a kurkuma fakulásával. Isteni szikraként jött a gondolat, hogy chiliporral helyettesítsem. A pitypang problémás bőrre gyakorolt áldásos hatása köré tervezett koncepcióban remek helye van, bőrkisimító, stimuláló képessége is javíthatja a bőr állapotát.
Megmaradt viszont a neem olaj, kötelező elemként egy ilyen szappanban.
Az olajok a következők: kókuszolaj, pitypanggal macerált olívaolaj (a trükk az, hogy a friss virágot fonnyasztjuk pár napot, így nem csak rohadni fog az olajos üvegben), disznózsír, szójaolaj, piros pálmaolaj, neem olaj, ricinusolaj. Ki nem maradhatott volna a tej, most épp kecsketejsavóként, és ehhez a színhez a mézet is elő kellett venni :) Kevés sót is használtam, amitől kellemesebb lesz a szappan használata.

A napsugaras vidám hangulathoz édes illatú piros mandarin illóolajat és elemi olajat választottam.
Utóbbit kifejezetten tonizáló és sebgyógyító képessége miatt, de előbbi is határozottan problémás bőrre ajánlott. Az egész szappannak emellett van egy hangsúlyos dióféle szerű illata, aminek még nem igazán sikerült az eredetét megtalálnom. Talán a csillagok állása miatt lehet, hogy ez a sokféle összetevő ilyen különleges illattá állt össze :)

Szerencsére már egy egész szettnyi fekete cicám és cameóm volt, amik megint tökéletesen illenek az élénksárga környezethez. Rácuppantam az Ember görögös sakk készletére a fotózáshoz. Ne kérdezzétek az okát, csak mert megláttam és megtetszett, aztán meg a mélységekkel való játék is :) Nyárias boldogságszappan problémás bőrre is, meg mindenkinek is.

Sunny dandelion chili soap 
I love to use this flower in soap, it gives remedy for those suffering from problem skin.
And I love that it gives a beautiful yellow colour. This time I strenghthened this colour with red palm butter. My oils are coconut, dandelion infused olive oil (I recommend to desiccate fresh flowers for one or two days before), lard, soybean oil, red palm butter, neem and castor oil. Additives are goats milk whey, honey, and chili powder as colourant and active ingredient as it has smoothing and stimulating effect. I've added a bit of salt as well, because it gives a nice feeling. Scented with red tangerine and elemi EOs, both are beneficial for problem skin.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése