2016. május 27.

Slágeres, Hévízi iszapos, kakaóvajas

Ez a szappan is örökzöld, és szerencsére még mindig rejlik benne számtalan lehetőség mind a tartalom, mind a forma terén. Ezúttal színbéli kontrasztra vágytam, ezért a középső csíkba festőbuzért tettem. Azt, hogy miért szerettem volna kakaóvajat használni, nem is tudom igazán, talán mert isteni finom a szappanja. Meg azért, mert fontosnak tartom, hogy az alapanyagok mind harmonizáljanak bőrre gyakorolt hatásukban is a fő összetevővel.
És mert az iszap gyulladásos bőrbetegségekre ajánlott, ezért mindenből az érzékenyeknek való, tápláló, kíméletes dolgokat választottam. Az olajkombináció így olívaolaj, csökkentett mennyiségű kókuszolaj, szójaolaj, disznózsír, kakaóvaj és ricinusolaj keveréke. Nem sajnáltam belőle a tejet: tejszínt és tejsavót is használtam. Lenmaglisztet őröltem, és persze a festőbuzér por sem csak dísznek van ám benne :) Kevés só is hozzájárult a minőséghez és a gondoskodáshoz.
Az illóolaj talány volt, és amellett, hogy a gyulladt bőr ápolása során jól jöhet egy kis fertőtlenítő hatás, a citromfű kivételesen mégis inkább az illata miatt került elő. Egyrészt mert finom, másrészt jó esélye van elfedni a kényes orrúak számára megmaradó pocsolya szagot :) Először arra gondoltam, hogy ez a szappan is kap cicákat, cameókat, de azt gondoltam, tán túl sok lenne, így maradtak a tavat idéző hullámok. Illatos, kíméletes, mutatós szappan, amit első sorban a bőrbajokkal küzdőknek készítettem, de bárkinek szeretettel ajánlom :)


Hévíz mud soap with cocoa butter
This beautiful black mud is a forever source of spectacular medicinal soaps. Since it is recommended for inflammatory skin diseases, I like to combine it with mild, gentle and healing ingredients. The oils are: olive, decreased amount of coconut oil, soybean oil, lard (it was known as an active anti-inflammatory agent and base of salves in folk medicine, this is why I love to use it in many of my soaps), cocoa butter and castor oil.

Many many milks: cream and whey as well :) Ground linseed, salt (to make it a light brine-like soap), and the pink line is madder root. Scented with lemongrass, just because I like it, and it is strong enough to hide the smell of the mud. The waves remind us of the black lake of Hévíz.

2 megjegyzés: