2015. március 17.

Kókusz. Vanília. Semmi más.

Jelentem, röpke szerelembe estem. Ez persze nem jelent elköteleződést, mert amit műveltem, azért mégsem a szappanozás magasiskolája. Viszont annyira alap szappan, hogy kész csoda, hogy eddig sosem próbáltam. Talán a multik terméke miatt volt a szememben rossza a PR-ja. Nem másról beszélek, mint a 100% kókusz szappanról, ami 20% SF-fel készül. Azt ugye tudjuk, hogy önmagában egy kókuszt nagy arányban tartalmazó szappan rettenetesen szárít. Viszont baromi jó minőséget ad tartósság, habzás és keménység tekintetében. Ha pedig kompenzálunk a szokásosnál jóval magasabb SF-fel, akkor abból egy szuper szappan kerekedik ki mind felhasználói, mind készítői oldalról.
Kezdjük az összetevőkkel: a 100% kókusz fele szűz kókuszolaj, aminek valami csoda az illata, a másik fele finomított. Ezenkívül a folyadék jelentős része kókuszkrém. Vaníliából került bele a húgom-féle vanília kivonat (vaníliarúd vodkában kioldva) és őrölt vanília csík formájában. A tetejét glicerin mica swirl technikával díszítettem. Technikai szempontból rettentően tetszett nekem a massza viselkedése. Az egész ott kezdődik, hogy amikor olvasztjuk az olajokat, nem egy sárga, elég sűrű valami lesz az edényben, hanem egy teljesen tiszta, színtelen, sokkal viszkózusabb anyag.
Kicsit lassan kezd el sűrűsödni, de aztán ha egyszer elkezdi, bizony bele kell húzni. Fantasztikusan krémes a massza, szinte jó érzés kevergetni - na itt kell figyelni, hogy ne nagyon adjuk át magunkat az élvezetnek :) Izgalmas kihívás lehet ezzel a masszával mintázni. A kész szappant szoros megfigyelés alatt tartottam előzetes olvasmányaimból kiindulva, és tényleg elég vészjósló tempóban kezdett el gélesedni. Először csak hűtőbe raktam, de gyorsan váltottam mélyhűtőre. Fél óra után kivettem, amikor is megint gyors gélesedésnek indult, így még tovább maradt ott. Végül a szappant, ahogy az egy 100% kókusz szappanhoz illő, kb. hat órával a formába öntés után már szeleteltem. Ennek a hat órának a felét a fagyóban, felét a hűtőben töltötte. Őrült szép lett, hófehér és csíkos, egyszerű, elegáns.

Coconut cream vanilla soap
100% coconut oil and nothing else. Half of it is VCO, made with coconut cream. The vanilla was added as powder and as alcohol based extract. SF is 20%. Clear, simple, elegant.
Technically this is such an interesting trip in my soaping practice. Since I usually make 5-7 oil soaps with a high ratio of soft oils, especially olive oil. This batch behaves highly differently, and can be so challenging to achieve any kind of swirling or design technic. I'll give it a try next time.

3 megjegyzés:

  1. Ismét nagyon szép! Ezt én is tervezem egy ideje- mármint ezt a magas SF verziót... Majd számolj be, hogy milyen használat közben! :)

    Üdv,

    Omar Anyu

    VálaszTörlés
  2. Az biztos, hogy már aznap este, felvágás után rögtön úgy habzott, mint őrült. A többiről folyt. köv. :)

    VálaszTörlés
  3. Kíváncsian várom a beszámolót! ;)

    VálaszTörlés