2015. március 22.

Last Christmas... recycled

Nálunk szappan nem marad szárazon... No igen, ez probléma is, amikor egy szappanos bulin kapott ajándék fölött dilemmázok, vajon elhasználjam, vagy inkább elrakjam. Szóval arra ugye emlékeztek, hogy a Mikulás-napi szappanklubon karácsonyi díszeket készítettünk? Ezek a díszek eddig becsülettel el is látták a feladatukat, lógtak és díszelegtek :) Most viszont már tavasz van, épp aktuális volt leszedegetni őket a helyükről, és valami izgalmas sorsban beteljesíteni rövidke kis életüket.
Hisz olyan snassz lenne csak úgy elhasználni őket, jövő karácsonykor pedig úgyis biztos készülnek új szépségek. Szóval elő a pizzás dobozt, és válogassuk szét a formákat témák szerint. Először elmesélem, milyen szappanba álmodtam bele őket. Nemrég vettem megint piros pálmaolajat... jó tudom, pálma, orángutánok, esőerdők meg minden. Nekem is a szívem szakad értük, de már megint érdekes adalékokat olvastam a témában a biodízel ügyön túl.
A pálmaolaj 85%-át! az élelmiszeripar használja fel, és csak a maradékot a kozmetikai és minden más. Néha megingok, hogy érdemes-e ezt a harcot folytatni. Szóval a piros pálmaolaj szép sötét narancs színű, mintha paprikás lenne. Összesen 8%-ban használtam, és ilyen gyönyörű élénk sárgává változtatta a masszát. Volt még benne kókusz, olíva, szójaolaj, sheavaj, rizskorpa és ricinusolaj. A lúgban bambusz rostot oldottam, és tejsavót adtam hozzá. A fekete pöttyök megint nem mákból, hanem fekete köményből vannak.
Az Andi-féle Gyümölcsöskert nevű illatolajtól olyan illat van a szappanok közelében, mint egy gyümölcsös standon. Isteni! Mondok pár szót a figurákról is: a zöld, sárga (Judwilnak köszönet a színekért!) és rózsaszín (Katától) agyaggal színezett tiszta olíva, az egyik fehér is olíva, a másik disznózsírtól fehérlik (Omar Anyu műve). A barna a csokis szappanból van, a világoskék tiszta kókusz, a golyók vegyes maradékok. A narancs karikák, a sötétkék, és a piros szívek Emőke glicerines szappanjai. Ezek a helyes kis virágok pedig Csenge ovijába mennek a tavaszi hangulat nevében.

Xmas soaps redesigned
These small pieces were made for Xmas decoration, but since it is spring now, I picked them off and gave them a new life. The base is made of coconut, olive, soybean oils, shea, red palm butter (responsible for this beautiful yellow colour), ricebran and castor oils. I dissolved bamboo silk in the lye, added some whey and ground black cumin. Scented with fruitty garden FO. The figures are mostly 100% olive with clays, a 100% coconut, a lard heavy soap, some glicerine and a chocolate soap.

2 megjegyzés: