2013. június 23.

A növényi olajok napvédő faktora - természetes SPF

Még van bőven az idei nyárból, és bár készítettem már egy nagyon jól működő fényvédőt, úgy gondoltam, hasznos lenne egy gyűjtemény az olajok SPF értékeiről. Most csak egy gyors felsorolást adok a leggyakrabban használt olajokról, annyi kitétellel, hogy a legtöbb forrásban egyes olajoknál viszonylag széles skálát határoznak meg, melynek értéke függ a növény minőségétől és a feldolgozás módjától is.

málnamag olaj: 28-50, vagy 4, utóbbi nyilván a reálisan alkalmazható töménységnek megfelelő érték;
sárgarépamag olaj: 38-40;
búzacsíraolaj: 20;
szójaolaj: 10;
makadámdió olaj: 6;
jojobaolaj: 4;
kendermagolaj: 6;
szezámmagolaj: 2 - 4;
szőlőmagolaj: 4;
avokádóolaj: 4 - 15;
kókuszolaj: 2 - 8;
sheavaj: 3 - 6;
olívaolaj: 2 - 8;
ricinusolaj: 6;
mandulaolaj: 5;
rizskorpaolaj: 2 - 4;
homoktövisolaj: 2 - 4;
A kakaóvajat félve írom le, mert én is úgy tudtam, hogy van fényvédő hatása, de most egyes forrásokban azt olvastam, hogy ez tévhit, mely barnító hatásából ered. Más források kifejezetten fototoxikusnak mondják, megint máshol 6-os erősségű védelmet tulajdonítanak neki. Találtam arra vonatkozó tanulmányt is, amely több dehonesztált alapanyagot vizsgálva pl. a kakaóvajat is felmentette a vád alól. Nekem nem volt semmi problémám tőle, de ismerősnek okozott kiütést (vagyis minimum photoirritációt) a vele való napozás. (Update: Köszönöm az észrevételt, mellyel egy termék alatt illettek. A célom a bejegyzéssel a tucatnyi angol nyelvű populáris és szakirodalom áttekintésének rövid összegzése volt egy hosszas linkgyűjtemény helyett. A források egy része alul megtalálható, melyre külön felhívnám azok figyelmét akik készséggel vonják ezt kétségbe a saját boltjuk oldalán. Számomra az NCBI honlapja, vagy a Debreceni Egyetem bőrgyógyász professzora is kellően hiteles forrásnak minősül. Annak aki tájékozott döntést szeretne hozni ezzel kapcsolatban, azt javaslom, hogy kövesse a példámat, és ne csak az első helyen kiemelt 1-2 magyar nyelvű találatból próbáljon meg információt szerezni. Számos kiváló tudományos igényességű és hiteles idegen nyelvű forrás található a neten.)    

Natúr kozmetikumokban megengedett két fizikai fényvédő használata, a cink oxidé, és a titánium dioxidé. Ezek az adalékok egyszerűen visszaverik a fényt, és molekulaméretüknél fogva nem tudnak a bőrön át felszívódni, ezért nem jelentenek veszélyt. A védelem mértéke a mennyiségtől függ, melyről az alábbi táblázatot találtam.
Cink oxid különböző töménységben alkalmazva:
5%: 2-5
10%: 6-11
15%: 12-19
25%: >20
Titánium dioxid: 4, 8, 12, 20%-os mennyiségben érhető el a fenti faktorszám.

Hogy tényleg hatékonyak-e a természetes napozószerek? Az én fényvédőm összesen nem lehetett túl erős, és durva tesztelésen is kiválóan bizonyított. De voltak, akik ennél tudományosan megalapozottabb magyarázattal szolgáljanak. Spektrofotométerrel támasztották alá azt, amit az ősi egyiptomiak még csak empirikus úton alkalmaztak.

DE! A fentiektől függetlenül azt gondolom, hogy még a magunk bőrét se vigyük vásárra, nemhogy másét. Ezeket a természetes praktikákat maximum nagyon rövid időre, és ne a nyár közepén, a nap legnagyobb fényszögében vessük be. Gyerekeknek, fehér bőrűeknek, gyenge immunrendszerűeknek pedig még ilyenkor sem jó választás. Kiváló, évtizedes tapasztalattal bíró natúrkozmetikum márkák megbízható termékeivel sokkal nagyobb biztonságban lehetünk, és az összetevőkkel sem kell kompromisszumot kötnünk. 

(Források: ehow.com, brighthub.com, naturaltherapypages.com, ncbi.nlm.nih.gov, Tiszta Szívvel Műhely)

2 megjegyzés:

  1. A tudományból sosem elég, főleg ha azt ennyire szórakoztató köntösben tálalják:
    http://www.soaps-and-co.com/csuszos-terep/417-shea-vaj-szappanban

    VálaszTörlés
  2. Újabb izgalmas olvasnivaló, ki ne hagyjátok! http://cosmio.hu/bongeszde/184-egeto-kerdesek-felelos-valaszok

    VálaszTörlés