2015. augusztus 27.

Annatto, alkanna, spinning swirl, kókuszkrémben

Talán említettem már párszor, hogy Omar Anyu a vezető mentorom. Hála a nagyszerű cikkjeinek, és fáradhatatlan kutatómunkájának, sok kísérletezést és kudarcot spórolhatunk meg magunknak, ha valami szépet próbálunk elérni. A mostani szappan inspirálója most mégsem Ő, hanem egy cikk Jo Hauslertől, ami arra késztetett, hogy megint nekiveselkedjek az alkannának. Hátha kivételesen nem kék, szürke, barna, stb. lesz, hanem olyan, amit várunk tőle: LILA! Omar Anyu azért biztos ami biztos megsúgta nekem, hogy ennél a növénynél nem csak a jó gélfázis a fontos, de pH érzékeny is, ezért próbálkozhatnék tiszta kókusszal. Hát persze! Fehér is, alacsony is a zsírsav sójának pH-ja, és jól mintázható is, kell ennél jobb?
Igen, azért nem volna rossz, ha nem ilyen egysíkú szappant készítenénk. Ezért döntöttem úgy, hogy a szappan alja egy fincsi, tápláló massza lesz, mégpedig jó sárga, hogy passzoljon a tetején elkészített tiszta kókusz alapú mintához. Ez a sárga a 10% piros pálmaolajnak köszönhető. Van még mellette kókuszolaj, olívaolaj, disznózsír, sheavaj és ricinusolaj. Megspékeltem kókuszkrémmel, mézzel, és zabliszttel, illatosítottam rózsafa és pálmarózsa keverékével.
Ezután került rá a kókusz alap, ami egész pontosan 90%, hisz az alkannát és az annattót olívában maceráltam. A massza egyharmada natúr fehér maradt, és tettem bele rózsafa olajat is, mert ő egy jól viselkedő fajta, nem rántja össze a szappant a legrosszabbkor. A spinning swirl technika nem olyan nagyon régen volt soros Amynél, és persze, hogy felkerült a listámra.
Ez a minta tényleg látványosabb pigmentekkel, ezért külön öröm volt, hogy természetes színezőkkel, első próbára ennyire szép lett. A lila tényleg már azon melegében LILA lett, majd átváltott gélesedés közben kékbe, végül kétnaposan megint váratlanul tiszta lilába. Az annatto árnyalata is remekül passzolt az alsó részhez, örömboldogság! A tanácsok szerint feltétlenül várnom kellett egy hetet a szín stabilizálódására, mielőtt elkezdek fotózni. Illatos, vidám, nagyon mutatós, remélem, nektek is tetszik.

Coconut cream soap with a successful purple 
I had several attempts with alkanet with beautiful greys, browns, greenish-blues... Then I have read that great article from Jo (link above), and Omar's Mom gave me a tip, that it needs low pH, 100% coconut oil would be a great choice. But it's a little bit boring, so I made a yummy bottom with matching colours below the swirled top. It's made of coconut oil, olive oil, lard, red palm butter, shea butter, castor oil. I have added coconut cream, honey, oatmeal, scented with rosewood and palmarosa. The top contains 90% coconut oil, since the alkanet and the annatto were infused in olive oil. There was rosewood EO in it, because that oil behaves well. This is my first attempt of spinning swirl that came out better than I could hope. Lovely, lively, happy soap.

2 megjegyzés: