2019. augusztus 17.

Sarkantyúkás szappan

Rém egyszerű összetétel, mégis sok újdonsággal. Egy külföldi fórumon mutatott valaki egy szappant, ami sarkantyúkával készült. Bár rögvest odaítélték neki az "összetevők, amikről még sosem hallottunk" közönségdíjat, nekem azonnal kellett egy ilyen. Mentem is ki a kertbe lelegelni a termést, szerencsére többet ültettem, mint ami normális lenne :) Enne persze egyszer sem ettünk belőle, bevallom, nem merem megkóstolni, de persze szappan, az kell... Állítólag összehúzó hatású, hát megöl a kétség, hogy ebből bármi visszaköszön egy szappanban.
A virágokat leforráztam, a leveleket pedig a felforrósított olajba dobtam, hogy kiadják magukból az anyagot. Ja igen, az olajok: eddig még sosem készítettem bastile típusú szappant, ami a castile, vagyis a kasztíliai színszappan praktikusabb verziója. Az a lényege, hogy max. 30% valamilyen olaj mellett - ez praktikusan kókusz, a többi olíva legyen.
Őszintén kíváncsi vagyok, hogy ilyen arányban is megőrzi-e az olíva csodás bőrpuhító hatását. Az állag biztosan jobb, mint a tiszta olíva sokak által nem kedvelt ragacsossága. A barackos szín vörös agyagtól van, a sárgás részbe pürésítve belekevertem a szirmokat, és fehér agyag ebbe a részbe is került. Ha már kertben legeltem a hozzávalót, az illat is kertes, gyógynövényes legyen: citromfű, rozmaring, kubeba és ylang ylang illóolajokat tettem bele.
Mostanában készült ugyanezzel az agyaggal és babarózsa illattal fürdőbomba ajándékba, és mégis csak véletlen vettem észre, hogy milyen jól mutatnak együtt, pedig hát nyilvánvaló :) A fotózás valahogy mostanában viszont nem megy, képtelen vagyok visszaadni képen, amit látok. Azért nagyjából mindig sikerül, valahol a werkfotó, az asztalon készült, és a bombás kép környékén van a valódi szín.

Nasturtium soap
The recipe is a bastile type with coconut oil.
The peach colour is from red clay, the yellowish contains the pureed flowers and kaolin clay. The leaves of this plant were hot oil infused, the flower tea was my fluid. Scented with lemongrass, rosemary, litsea cubeba and ylang ylang EOs. This bath bomb was made recently as well, with the same clay and peony fragrance.
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése