2016. augusztus 14.

S a csillagfényben angyalhajat csent a kíváncsi fenyőág

Ez a gondolat motoszkált a fejemben, miközben ez a kicsit karácsonyi hangulatú szappan készült. Akkor villant be az ezüst szálak tűlevélbe gabalyodott képe, amikor az előkészületek során megláttam egymás mellett a fenyőágacskákat és a selyemfonalat. Fenyőrügyet szedtem ugyanis májusban, és mostanáig hagytam, hogy az olaj végezze a dolgát. Közben egy-két hete már elkezdtem tervezgetni, hogy miből is készüljön, hogyan is nézzen ki.
Nem tudtam, milyen színre számíthatok, mert szinte azonnal vált a fenyőrügy színtelenné a macerálás során, és csak az üvegből kiöntve vált láthatóvá, hogy az olaj maga sötétzöldbe váltott.
Sokra nem számítottam így sem, így nem is ért csalódás, amikor a lúggal összekeverve egyszerű bézs színe lett. Készültem is cserébe spirulina algával, hogy mégis legyen valami, ami a fenyőre emlékeztet. Annál nagyobb volt a meglepetés, amikor felszeletelve a friss szappanban mégis ez a kellemes lime zöld várt.
Kiindulva a múltkori mogyoróvajas szappanomból, tudtam, hogy azonnal kell megörökítenem a pillanatot, másnapra most is köddé vált. A szappanban magasra terveztem az fenyőrügyes olívaolaj arányát, óvatosan kezeltem a kókuszolaj mennyiségét. Utóbbinak a funkcióját inkább kiváltottam disznózsírral és sheavajjal, és nem maradhatott el a ricinusolaj sem.
Nagyon ápoló, nyugtató szappannak szántam, kiindulva a központi összetevőből, ezért a kímélő olajösszetétel, a spirulina alga, a Tussah selyem, amiket tejsavóval tettem még finomabbá. Az illat, mint mindig, most is nehéz kérdés volt, mert az eredetileg kitalált fenyőtűolajam lejárt. Ekkor vettem észre, hogy van még egy Warm amber&frankincense, vagyis borostyán&fenyőtömjén nevű illatolajam - hát lehetne ennél jobb választás?! Ünnepélyes, barátságos, édes gyantás, nem tolakodó illat, tökéletes koronája ennek a kompozíciónak.

Spruce bud soap
I've collected spruce buds in my garden in may and put it in olive oil till now. The buds gave their deep green to the oil, but it turned beige when I've added the lye solution. During saponification it turned lime green again for a few hours.
I wanted to create a very delicate and calming soap so I chose a gentle oil combination with extra nourishing additives.
Lowered amount of coconut oil replaced with lard and shea butter, high amount of infused olive oil and some castor oil. The green part is spirulina, Tussah silk added as well, and this soap was made with whey. The scent is warm amber&frankincense from Gracefruit.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése