2016. július 3.

Körömvirágos paprikás egy pici csavarral

Ugyanis ha már múltkor megbontottam a körömvirág macerátumot az anyatejes szappan kedvéért, gondoltam, eljött az idő, hogy az igazi körömvirágost is elkészítsem. Ám a nagy dilemma, hogy milyen legyen egy körömvirág szappan illata, engem sem hagyott aludni. Nehéz választás, a kis csapatunk is eldilemmázgatott már rajta, mert ugye a körömvirágos egyet jelent a szuper kíméletes, hypoallergénnel. Viszont a markáns szín is eléggé behatárolja a választást, nem állna jól neki egy fűszeres, vagy épp egy rózsaszín illat. Gondoltam, megszavaztatom a lányokkal a munkahelyemen, finoman tolva a sárgás-narancssárgás illatokat. Hát nem... közölték, legyen valami édes, mondjuk zöld tea... nesze neked hypoallergén, illatanyag mentes...
Nem baj, így is nagyon jó lesz, és nagyon finom illatos. Arra gondoltam, túltolom benne a narancssárgát, mert korong formára készültem, és az nagyon szép tud lenni vibráló színekben. Ezért megfűszereztem a szappanomat egy kevés pirospaprikával is. Kaptam egy eszközt, amiről nem tudom eldönteni, mire szánták: az van ráírva eggice, szóval olyan, mint egy tojástartó, de szilikon, és mélyek az üregei, ha már ott volt, őt is kipróbáltam :) Nem látszott jól, hogy kifejezetten nem sima a felülete, végül a szappanok könnyen pottyantak ki belőle, és ezzel a színnel olyanok lettek, mint egy-egy narancs. Azért beszélek még egy kicsit magáról a szappanról is.
Az eredeti tervtől, hogy kíméletes legyen, nem álltam el, ezért a kókuszolaj arányát csökkentettem, és disznózsírral helyettesítettem. Került bele még olívaolaj, szójaolaj, sok-sok sheavaj és piros pálmaolaj a szép színe miatt. Igen, most tényleg nagyon rá voltam állva a napsárga-narancssárga tengelyre, dehát ettől körömvirágos a szappan... Na meg a mecerátumtól, a forrázattól, és a szirmoktól.
Alapvetően nem vagyok híve a gyógynövények morzsolt formában történő szappanba keverésének, mert akármilyen puhák, megszikkadva karmolhatnak. De a körömvirág szirma annyira lágy, hogy ez a veszély nem fenyeget. Ezeken kívül tényleg nem túloztam már az összetevőkkel, és csak egy kis tejport adtam még hozzá, hogy krémesebb legyen a szappan, és puhább a bőrünk. Illatosak, vibráló színűek, gyengédek, szeretem őket :) A gél/nem gél dilemmáról csak egy szót szeretnék még szólni.
Én szeretem gélesíteni a szappanjaimat, a pici formáknál viszont ez kihívás. Ennél a darabnál pedig különösen jól látszik a különbség. A nagy korongok jó melegek voltak, szinte vártam a tűzijátékot... és szép mély színük lett, sokkal sötétebb, mint a kis sárgán maradt félgömböknek. Úgy látszik a paprika is azon növények közé tartozik, ami az indokoltnál intenzívebb színt nyer egy jó gélnek köszönhetően.

Calendula red pepper soap 
Made of decreased amount of coconut oil, replaced with lard. Oils are calendula infused olive oil, soybean oil, shea butter, red palm butter. Calendula concotion and petals, milk powder and ground red pepper. Scented with green tea fragrance oil. Yes, I know, a super gentle calendula soap should not contain fragrance but actually I had no idea about the scent, and my colleagues voted to give it a sweet scent, especially green tea. So it's sweet, bright, and gentle :)

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése