2015. február 9.

DIY szappanfogyasztó

Egy kolléganőm, Anikó addig addig használgatta a szappanjaimat, míg egy szép nap megkérdezte: "Hogy készül a szappan?" Megmutattam neki egy basic videót, ami tényleg nagyon egyszerűen mutatja be a lényeget: feloldom a lúgot, összeöntöm az olajjal, keverem, kiöntöm, kész. "Nahát, csak ennyi?!" Ezen felbuzdulva megkérdezte, készíthetünk-e együtt szappant. Hát persze!
Megterveztünk egy jó kis csajos délutánt, amikor készül szappan és fürdőgolyó is a konyhában. Aztán elkapott minket a hév: készítsünk habzó cukorradírt, meg házi fogkrémet is, meg még mosószappant kisózós módszerrel! Kicsit elmalackodtuk az időt, úgyhogy most csak a szappan és a radír került sorra, a többit legközelebb.
A szappankészítés nagyon rendhagyó módon zajlott, mondhatnám úgy is, hogy ilyet épeszű szappanos csak valaki kedvéért csinál, vagy ha szín/illatolaj tesztet futtat. Ki kellett ugyanis próbálni a vendég kedvéért ;) mindent egyszerre: színeket, illatokat, örvényeket, növényeket, stb. stb.
Anikó hozott magával egy 6-os szív formát, és 12 apró virágot, én pedig elővettem egy háromdarabos formát, amihez a növényes matracot választotta. Mivel hosszadalmas pepecselésre készültünk, igyekeztem egy folyósabb, de mégis tartalmas masszát tervezni, persze a megrendelő kívánságait figyelembe véve. Az olajok: szűz olíva, kókusz, szója, sheavaj, ricinus és mandulaolaj, hozzá méz, tejsavó és Tussah selyem. A szívekből 3 szín készült férfi és női változatban:  
- szén + pacsuliolaj/Bay Rum, 
- henna + őrölt kávé és fahéjolaj/ciprus és 
cédrusolaj, 
- zöldagyag + Zöld tea/Moschus + Himalaya só. 
A virágokat pedig soronként variáltuk, így mindenből lett három: 
- Chambray (vagyis farmerkék) + Moschus + búzavirág, 
- Fuchsia + édesköményolaj + Himalaya só, 
- körömvirág + kubebaolaj, 
- vörösagyag + Gyümölcsöskert.
A nagy forma édesköményolajat kapott, és a maradék kék és rózsaszín masszát használtuk fel, miután a kis formákon már eleget gyakoroltuk az örvényeket. Anikó némi szóbeli instrukciót követően olyan Taiwan swirlt rittyentett, hogy elfutott a sárga irigység. :)
A cukorradírt SoapQueen egyik receptjét átdolgozva készítettük el. Előző este egy kis őrölt kávét megrottyantottam olajban, majd másnapig radiátoron pihent, hogy kellő mennyiségű anyag oldódjon ki belőle.
A recepthez mákolajat használtunk (amit eredetileg megenni akart Anikó, de nem ízlett neki, és addig tervezgettük ezt a napot, hogy szappanba már nem mertük beletenni, nehogy megavasodjon), a kávészemcsés olívát és cupuacu vajat. A szükséges melt&pour a házi receptünkből készült, a cukrot már csak érzésre borítottuk. Tearózsa olajjal illatosítottuk és aranyos alma alakú jégkocka formába nyomkodtuk. Folyt. köv. :)

Soapmaking party with a colleague
Aniko asked me if it was possible to make some soaps for her together. She used my soaps before with pleasure, and when she saw a soaping video, she wanted to try it. Just once, ore twice, just for herself, just for fun :) So we made many types of soaps from one basic recipe, and a sugar scrub also. We are planning to make a laudry soap (with salt technique), a bath bomb and an interesting tooth paste recipe later.

5 megjegyzés:

  1. Ez jó buli lehetett! :)

    Omar Anyu

    VálaszTörlés
  2. Az volt! Még a többiek is ihletet kaptak :) (Zárójelben megjegyzem, a fogkrém elég hardcore lett, de a gazdájának tetszik ;) )

    VálaszTörlés
  3. Ez a fogkrém téma elég rázós... eleinte én is próbálkoztam, egész jók is lettek, de azért egyik kísérletem sem volt az igazi.

    Üdv,
    Omar Anyu

    VálaszTörlés
  4. Alapvetően nem lenne rossz ez a recept, ha nem volna olyan rettenetesen sós. Jól tisztít, frissnek éreztem magam tőle. Anikó az ízét is bírja. Talán letesztelem só nélkül, esetleg valami porított gyógynövényekkel, úgysincs benne víz fázis.

    VálaszTörlés
  5. Egy-kettő jobban sikerültet kitehetnél az oldaladra. Szerintem nem csak én lennék kíváncsi rájuk. :)

    VálaszTörlés