2015. február 1.

Simogató bambusz és masszírozó feketenyadálytő

Több kísérletet zsúfoltam egy szappanba, kicsit szoros is volt a verseny az idővel. Az egyik vonalon a feketenadálytő színét igyekeztem felkutatni. Sok amerikai szappant láttam, ami állítólag ettől a növénytől lett lila. Nosza dobtam is a darált gyökeret az olajba... hát fél év múlva még mindig nem volt színe, ezek szerint maga a gyökér színez, nem a macerátuma. Elég darabos volt az őrleményem, de azért adtam neki egy esélyt. A végeredmény leginkább szürke, nagyon sötét pöttyökkel. Itt-ott pedig a pöttyök körül meglepő színű, ciklámenes-lilás foltok alakultak ki. Mindenképp megér még egy próbát más módszerekkel, ígérem, beszámolok majd róla.
Csak a massza egyik felébe kevertem bele a gyökeret, mert a másik tervhez szükség volt a tiszta átláthatóságra. Az átláthatóságot az másfél éve már kipróbált recept hasonmásával próbáltam elérni: 40% ricinus, 30% kókusz, 25% olíva, és ezúttal 5% sztearinsav, hogy ne legyen túl lágy ennyi ricinustól. Szintén a keménységet és a tartósságot fokozandó adtam hozzá itthon készített Na-laktátot, megint kedvenc vegyészünk, Emőke instrukcióit követve tejsavból és szódabikarbónából. Most kevesebb folyadékot használtam mint az eredeti recept, így a sztearin és a laktát mattító hatásával együtt épp csak üvegesebb lett a masszám. Viszont épp a sok víz hiánya, és villámgyorsan szappanosodó ricinus nagy aránya miatt marha gyorsan pudingosodott a masszám.
A nagy terv így szólt: natúr bambuszrostból készült masnik az áttetsző masszában. Nos a massza nem lett áttetsző, de legalább olyan sűrűvé vált, hogy nem úszott a mélyére a masni, így látható maradt. Szegény szappan szintén nagy eséllyel indulhatna a Chokito szappan címért. Olyan ronda lett, hogy effektek nélkül megmutatni sem merem. No de a tartalom!
A bambusz rostjai gyengéden simogatják a bőrt, majd ha megfordítjuk a szappant, a feketenadálytő daráléka masszírozni fog. Az illata isteni: a gyógynövényes vonalat követve rozmaringolajat használtam, amit megédesítettem pálmarózsával. Fantasztikusan lágy, nyugtató és kíméletes, egyben pezsdítő és tisztító hatású növényeket egyesít ez a különleges szappan.

Two experiments in one soap
I don't knw how those american soaps can be purple with comfrey, so I had to test it. The oil infusion is colourless, so I put the grind in it directly. It became grey but somehow there where some purple spots around the scraps. The other technique was to hide bamboo fiber bows in a translucent soap. The recipe is 40% castor, 30% coconut, 25% olive and 5% stearic acid. I also added some sodium lactat so my soap wasn't much translucent and it run too quickly because of the high amount of castor. I scented it with rosmary and palmarosa oils. The bamboo fiber caresses, than turn the soap so the comfrey grind is massaging.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon ismerős ez a szappan, mintha már láttam volna valahol.;)

    VálaszTörlés
  2. Nem csak déja vu, a mátrixban minden a legnagyobb rendben van :)

    VálaszTörlés