2015. január 13.

Méhész és gazda

Van az a vicc az öszvérrel, a farkaskutyával és a lódarázzsal (vagy paradicsommadárral, ki melyik verziót ismeri). Na mármost ez a szappan pont ilyenre sikerült, mert benne van minden jó, ami egy méhecskétől és egy tejelő állattól származhat :) Kevésbé szerencsések egész évben küzdenek a száraz (rosszabb esetben ekcémás) bőr kellemetlenségeivel, de így télidőben mindenkinek jól esik egy ilyen gazdagon megpakolt szappan. Sorolom is az összetevőket: csökkentett arányú kókuszolaj, helyette sok sheavaj, mégtöbb extraszűz olívaolaj, a szokásosnál több extrém hidratáló ricinusolaj, finom rizskorpaolaj és szójaolaj. Jöjjön minden, ami egy méhecskétől származhat: méhviasz, méz, virágpor és propolisz, ugye egyiket sem kell már bemutatni? Talán a virágpor emberi felhasználása kevésbé ismert, így megérdemel egy mondatot: telis-tele van nyomelemekkel, vitaminokkal és aminosavakkal, rendkívül gazdag táplálék. (Allergiásak csak óvatosan, először bőrpróbát végezve!)
Gondolkodtam azon, hogy ennek a sokszínű virágpornak a színeit egy következő kísérletben szét-hamupipőkézem, milyen jól is mutatna háromszínű szappanként. De amikor törtem a mozsárban a golyókat, kiderült, hogy felesleges lenne, mert csak a legvilágosabb sárga porítható, a többi makacsul tartotta magát. A masszának az egyik felét virágpor nélkül hagytam és felváltva öntöttem a pöttyös és pöttytelen rétegeket. A mézes vonalba sorolandó a folyadékként használt honeybush superstar tea, ami az önmagában mézillatú vöröstea típusú mézvirág cserje és különféle virágok (rózsa, jázmin, napraforgó, papaya) keverékéből készül, és dugig van nyomelemekkel.
Tejes vonalon a saját termésű tehéntejsavó, a kecsketejpor és az előre kiáztatott zabliszt kapott szerepet. Teljesen tanácstalan voltam illat ügyben: mi az ami nem lesz teljesen idegen ettől a nagyon tápláló vonaltól, esetleg még hatásában passzol is hozzá? Omar anyuhoz fordultam, aki nagyszerű tippet adott: az édes illatú ilang-ilang bármely bőrtípusnak megfelel, nyugtató hatású. Szintén édeskés és békét hozó, emellett antioxidáns hatású a piros mandarin illóolaja, ketten együtt igazán kellemes illatot eredményeznek.
Először készül tortaforma a szappankonyhámban, ezért ennek megfelelően szerettem volna dekorálni is. Ambivalens éréseim vannak a habos mintákkal, valahogy nem az én világom, így inkább a marcipánbevonatos-cukorgolyós vonalban gondolkodtam. A felső réteghez félretett masszából kihagytam minden megbarnuló adalékot, csak az alapmasszát színeztem alkanna macerátummal. Igazi lutri, hogy mi lesz a végeredmény, a szappanosodás különböző fázisaiban látta szürkét, zöldet, kéket is. A végeredmény egy felülről szürkés, oldalról lilának imponáló máz lett. Végül a tetejét megszórtam tápiókagyöngyökkel, ők finoman masszírozni fogják a bőrt. Igazi kényeztető turbószappan kerekedett ki belőle, fogyasszátok egészséggel!

Everything from bees and milks 
Extremely nutrtious and indulgent soap for sensitive and dry (sometimes eczematous) skin. Oils are: decreased amount of coconut, extra virgin OO, shea butter, ricebran, soybean and castor oil. Beeswax, honey, pollen, propolis and honeybush superstar tea. Milks: whey from cow milk, goatmilk powder and soaked oatmeal. The top layer is coloured with alkanet root infusion and sprinkled with tapioca pearls. Scented with red tangerine and ylang-ylang EOs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése