2014. november 15.

Barna sörös, kézműves, magyaros

És hajmosós is... mert annyit rágták a fülemet, hogy muszáj volt megint sörös szappant készítenem, mégpedig ezúttal barna sörből. Ha egy mód van rá, szeretek minden adalékból tartósítószertől és egyéb ismeretlen vegyszerektől menteset beszerezni. Ezért amit lehet magam állítok elő, amit meg nem, abból alapos nyomozással szerzem meg a megfelelőt. Sörnél hál'istennek egyre könnyebb dolgunk van itthon, amióta újra népszerűek a házi és kézműves sörök. Az egyik hobbista egyébként is szívesen részesíti előnyben a másik hobbista/kézműves földije termékét. A lelőhelyem egy nagyon szimpatikus vállalkozás, a Kredenc Manufaktúra volt.Az ötlet nagyon jó, a hely maga bájos, az egyszál eladó, akivel találkoztam, nagyon kedves és segítőkész.
A sör, amit ajánlott, szép, barna, állítólag nagyon finom, és bár én határozottan nem szeretem a sört, illemből csak megkóstoltam, és egészen kellemes is volt. Valószínűleg a készítője sírógörcsöt kap, ha megtudja, hogy mivé lett a jobb sorsra érdemes keze munkája :) Azért ugye mi egyet értünk abban, hogy ez a sors sem utolsó. ;) No de elég legyen egyetlen alapanyag méltatásából, sorolom a többit is, részletes bemutatás nélkül, hisz az előző sampon kreációban szinte mindről írtam. Az olajok hajra valók, s ápolják a fejbőrt is: extraszűz olívaolaj, kókuszolaj, sheavaj, ricinusolaj, babassu olaj és jojobaolaj, hogy viasz nélkül se maradjon a hajunk. A szerintem szintén kötelező elem, az agyag ezúttal ghassoul, a marokkói mosóföld.
Ásványi anyagok tömkelegével tisztítja kíméletesen a hajunkat már évezredek óta. Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, méregtelenítő hatást is tulajdonítanak neki (utóbbi képessége szappanba keverve kétséges), és normalizálja a faggyútermelést. A barna sör mellé kevertem tejsavót is, hisz most nem kellett félni a barnulástól. A dizájnhoz elengedhetetlen csipetnyi titándioxid :) Az illat három gyógynövény különleges kombinációja: ilang-ilang, rozmaring, zsálya - egyiket sem vagyok képes mellőzni egy samponnak is szánt szappanban. És ha már ilyen férfias alapanyagból készült, pasiknak is kiváló meglepetés lehet ez a szappan, hát bátran állíthatom, ez a fűszeres-gyógynövényes illat nekik is nagyon jól állhat.
A sör megfelelően előkészítve (nem csak buborék- és alkoholmentessé téve, de semlegesítve is) olyan kellemesen kezelhető, selymes masszát ad, hogy örömömben addig kevergettem, míg kis híján elfelejtettem beletenni az illóolajat és az agyagot. Már épp a világosított habot kentem volna a tetejére, amikor hiányérzetem támadt: az agyagos csík! majd odanéztem az agyagra, és még az olaj is ott állt mellette! Hát így történt, hogy az öntőformában is botmixereztem, amiért cserébe néhány nagyon érdekes elrendezésű glicerin folyót kaptam :)

Dark beer and ghassoul soap
Craft beer in a handmade soap, this is how we can interpret the "buy local" conception. And also this way we can use preservative free goods in our soap at all. I've created a shampoo soap again, with easy but wonderful ingredients. Virgin olive, coconut, shea, castor, babassu, and a wax for our hair: jojoba. Some whey was also added to the beer, and I used ghassoul clay: anti-inflammatory and detoxifying effects are attributed to this ancient beauty agent. The top is lightened with TD, scented with essential hair and scalp caring herbs: ylang-ylang, rosemary and sage EOs.


3 megjegyzés:

  1. Borra sört és sörre bort? Nahát! Tudsz élni! :) Jó lett ez is!

    Üdv,

    Omar Anyu

    VálaszTörlés
  2. Aztán látod, még a fejem sem fáj! Mit tudnak ezek a szappanok! :)

    VálaszTörlés
  3. Bor, sör, szappanok ... másra már nincs is szükség! ;)

    VálaszTörlés