2014. november 12.

Panna cotta szappan

A történet úgy kezdődött, hogy egy Kanári-szigetekre szakadt kedves virtuális ismerősöm, Dóri - tán nem okozok túl nagy meglepetést, ha elmondom, a szappan hozott össze minket :) - egy érdekes felvetéssel keresett meg. Elmesélte, hogy az utca végében nő náluk egy rózsabors fa, vagyis hogy egészen szabatos legyek, perui borsfa, amitől az egész utca illatozik. Felajánlotta, hogy küld nekem egy marékkal, mert nagyon kíváncsi, hogy mit kezdek vele egy szappanban. Bevallom, azon kívül, hogy a tarka borskeverékekben van, sokat nem tudtam erről a bogyóról, így elkezdtem olvasni. Kiderült számomra, hogy borókára emlékeztető íze van terpén tartalmának köszönhetően. Illóolaj tartalmából és a túlzott fogyasztása esetén fellépő mellékhatásaiból valószínűsíthető, hogy stimuláló, keringésfokozó hatása van, mely a bőrre is hatással lehet. A szakirodalom szerint a fa, amelyről a bogyókat kaptam, minden bizonnyal a brazíliai alfaj, mert ezt telepítették a mediterráneumba dísznövényként. Megtudtam azt is, hogy gyakran ízesítik rózsaborssal a panna cottát... micsoda ötlet!
Panna cotta szappant fogok belőle készíteni. Panna cotta, a fényes, rengő, fehér, tejes csodadesszert. Persze, hogy fogok használni hozzá tejsavót és kecsketejport. Fényes, sima felületet lehet elérni sole szappanoknál, így erre a típusra esett a választásom. A fehér szín eléréséhez muszáj volt bevetnem titándioxidot, mert minden egyéb módszer lutri még akkor is, ha csak krémszínt tűzünk ki célul. Az olajok egyszerűek, de finom szappant adnak: olíva, kókusz, shea, szója. A rózsaborsból macerátumot készítettem, aminek eszméletlen finom illata lett. Gondolkodtam illóolajon, és egészen tanácstalan voltam, amikor eszembe jutott: a panna cottát kardamommal is szokták fűszerezni. Még épp volt egy kevés kardamom olajam, amit Omar Anyutól kaptam ajándékba, az nagyszerű lesz! A karamell vagy piros gyümölcsös öntet persze nem maradhat el. A következő sörös szappanomból csíptem el egy keveset, és színeztem meg festőbuzér porral. (Annyira azért nem piros, mint az első képen, csak a blogger kiszínező mániáját nem tudom háttérbe szorítani :) Ti is észrevettétek már, hogy néha nem optimálisan tolja el a tónusokat?)
Akármilyen lányos ez a krémes, édes desszert, az általa inspirált szappan kifejezetten uniszex, majdhogynem pasis lett.

Panna cotta - pink pepper soap
This idea came from a soapy friend, who have sent some pink pepper, that grew in the street in Canary Islands. She said she was curious, what can I do with them in a soap. Since this spice is often used in panna cotta, I had the idea. This is a milky, white, shiny sweetie, so I have chosen the sole type and used TD also. The milks that were required: whey and goatmilk powder. The oils are coconut, shea and soybean, the olive oil is infused with the pink pepper. It is scented with cardamom EO, because it's also a popular spice in panna cotta. The caramel or red fruit sauce is my new dark beer soap coloured with madder root.

2 megjegyzés:

  1. Szia!

    Ez nagyon guszta lett! Én meg pont csokiöntetesen gondolkodtam... egy rugóra jár az agyunk! ;)

    Üdv, Omar Anyu

    VálaszTörlés
  2. Mint mindig ;) Nekem is bizsergeti a tenyerem még egy csokis is így karira :) Kíváncsi leszek a te öntetedre. Egy napközis piskóta szappan? :D

    VálaszTörlés