2014. június 17.

Türkish delight - ánizsos SOLE szappan

Porondon volt már az ánizs macerátum bevetése és egy igazi SOLE szappan elkészítése is. Kézenfekvő volt nyáron egy tengeres témájú sószappant készíteni (ugye só, ánizs > ouzo > Görögország > tenger), de Judwil, a sole szappan hazai terjesztője persze beelőzött :) Kicsit sem sajnálom tőle, mégiscsak neki köszönhetjük a receptet, és egyébként sem verseny ez! :) Nekem viszont más ötlet után kellett nézni. Sole, ánizs... itt jött volna az ouzo, de van helyette Raki! Aki nyaralt már Törökországban, pláne háromcsillag-all-inclusive-ban, az biztosan tudja, milyen esténként az ellátáshoz járó rakit szürcsölgetni. Ugyanattól az ánizsolajtól válik opálossá víz hatására, mint az ouzo, épp csak máshogy hívják. A kék pigmentet sem kell a polcon hagyni, mert itt a legjobb alkalom annak a mintának az elkészítésére, amit nagyon giccses hangulatokra tartogattam. A Nazar, vagyis Allah szeme nagy kedvencem, legfőképpen mert vizuálisan őrült jól van megkomponálva ez az amulett, mellesleg sosem árt egy kis védelem szemmel verés ellen :)
Az összetevők vezető elemeit már el is mondtam: egy csomó só, a sószappan összes áldásával, viszont az érzékeny bőrűeknek is alkalmas formában. Olívaolajban macerált ánizsmag, melyből dísznek egy kevés a tetejére is jutott. Ánizsolaj: friss illatú, belsőleg emésztést segítő, külsőleg fertőtlenítő, (mindenféle élősködőket is elűző) hatású, a zsíros bőr ápolására alkalmas. Omar Anyutól kaptam olyan ánizsolajat, amit egy jordániai olajütő üzemből hozott. Gyönyörű, szinte feketés, sötétzöldes olaj, bár amikor megláttam, vakargattam ám a fejem: hogy lesz ebből fehér szappan! Szerencsére annyira nem színezi el a masszát. Kókuszolaj, olívaolaj, ricinusolaj, amiktől ápol és habzik a szappan. Szintén a mediterrán hangulatot idéző szőlőmagolaj az ápoló hatáshoz is hozzájárul. Először használok babassu vajat, ami szappanban közel olyan tulajdonságokkal bír, mint a kókuszolaj, csak gazdagabb, krémesebb formában. Isteni tejeskávé illatú, bőrfiatalító hatást tulajdonítanak neki, és hatalmas előnye a kókusszal szemben, hogy nem dugítja el a pórusokat (komedogén indexe: 1!). Elvezeti a hőt a bőrről, így hűsítő hatású is. Kevés forrás nyilatkozik természetes fényvédő képességéről, ám akik megteszik, azok SPF 15-20-ig terjedő értéket is mernek állítani. E két tulajdonság azt jelentené, hogy ez egy ideális természetes napozókrém? Nos, mostanában népszerű összetevője a naptejeknek is.
Kevés kókuszkrémmel gazdagítottam még a szappanomat, aminek cukortartalma tovább javítja a habzást és az ápoló hatást. A minta elkészítéséhez ultramarint, titándioxidot és szénport használtam, valamennyien ártalmatlan kozmetikai színezékek, bővebben a linkek mögött olvashatsz róluk. Az összetevőknek köszönhetően egy kiadós, ápoló, problémás bőrre is jó hatású szappan lett, jó kis nyárias hangulattal.

Nazar patterned anise-sole soap
A real sole soap made anise EO and infusion. These ingredients cites a turkish seaside holiday, that's why I chose this figure. This soap was made of coconut oil, anise infused olive oil, castor oil, babassu oil, and grapeseed oil. A bit of coconut cream, anise EO, and a big amount of salt in the form of a SOLE soap.

2 megjegyzés: