2014. április 2.

Kókuszos kókuszkrém szappan

Mindenek előtt üzenném a Sorsnak, hogy most már eleget gyakoroltam a meleg eljárással készült szappant, de jobban kedvelném a hideg eljárást, ha lehet egyezkedni. Tudom, tudom, a rengeteg cukor, és a mégtöbb rizskorpa olaj, meg egyébként is pech szériám van, de ennek a különlegességnek jobban állt volna a CP textúra.
Hogy miért különleges? Mert mindenből kókuszillatú van benne. VCO kókuszolajat használtam szilárd olajként, a folyadék kókuszvíz volt, és koronaként egy nagy adag kókuszkrémet adtam hozzá adalékként - az amcsik nagy kedvence ez a recept. Túl sok nem fog megmaradni a kókuszillatból, mégis különleges illatot kerestem hozzá: az ánizsos-egzotikus hangulatú rózsafa olajra esett a választásom.
A kókuszolajnak valami csodás, émelyítő illata volt, a biztonság kedvéért sheavajat is adtam hozzá, hogy még keményebb legyen a szappan. A szokásos olívaolaj mellett a másik kedvencemet, rizskorpa olajat használtam, aminek a keménysége félúton van az olíva és a pálmaolaj között, így ez is javít az állagon.
Kókuszvízből olyat választottam, amit csak pasztőrizálással tartósítottak. Aki ivott már olyan kókuszból, amit a szeme láttára vágtak le a fáról, annak bizony csalódás, de azért így is finom ez a vitamindús víz. Enyhén sárgás, picit opálos folyadék, ami (ahogy tanultuk) lúg hatására elpirul (kép!), így nem vártam hófehérséget ettől a szappantól sem, bár meglehetősen lágy vajszínt eredményezett végső soron. A cukortartalma 5%, ami hozzájárul majd a jó habzáshoz. A kókuszkrémem zsírtartalma 38%, de ezt nem írtam be a lúgkalkulátorba, mert így merészen magasra nőtt volna a kókuszolaj aránya (35%). Inkább hagytam, hogy ezáltal 10%-ra nőjön a superfat, ami nem is baj egy ennyire kókuszos masszánál.
A vadiúj variábilis öntőformámat vetettem be, és kék búzavirág szirmokat, hogy a megjelenése is olyan ütős legyen, mint a beltartalom. Gyorsan pudingosodott, és amikor formába öntöttem... jöttek az áttetsző csíkok... megint túlmelegedett. Megint lapátolhattam vissza a fazékba, tűzre vele, viszonylag könnyen lett újra homogén, hamar gélesedett is, és csodák csodájára az illatát sem vesztette el. Így történt, hogy folytattam a meleg eljárásos szériát... felsőbb utasításra.


 Coconut cream soap
Made of VCO coconut oil, shea butter, ricebran oil, and olive oil. My coconut cream has 38% of fat, thus the SF increased to 10%. The fluid is clear coconut water (that becomes red with the lye!). Scented with rosewood EO, sprinkled with cornflower petals. Unexpected overheating turned me to HP it.

4 megjegyzés:

  1. Küldök ismét egy nagy mosolyt Neked! :):):) Ki is lehet próbálni ezt a sorsszerűen kiváló darabot?

    Omar Anyu

    VálaszTörlés
  2. Neked bármikor, bármelyiket! :)

    VálaszTörlés
  3. Nnnna. Ma este ezzel fürödtem, rászolgált a nevére, olyan jó krémes. Habzik is, mint az "őrült", nagyon buja darab! :):):) Isteni natúr illata van, a virágszirmok pedig még tovább növelik az élvezetet... Köszi! (Meghálálom... mivel is???? Kérhetsz...)

    Omar Anyu

    VálaszTörlés
  4. Nahát, az enyém meg még ott árválkodik magában a polcon? Azonnal orvosolni kell a problémát! Örülök, hogy ennyire elnyerte ismét a tetszésedet! :)

    VálaszTörlés