2014. február 20.

Sörös is, tojásos is, sampon is... és még mennyi minden!

Én is kifogytam a samponszappanból, Ti is, és szóltatok is. Hát épp aktuális volt egy új sörös szappant megálmodni. Mostanában sokszor néztem irigykedve a tengerentúli szappanosok sörös csodáit. Ők egyébként is szeretnek mindenféle italból szappant készíteni: sör, bor, rozé, pezsgő, sangria, cider, ale... Most az én söröm is különleges: ajándékba kaptam tartósítószertől mentes házi sört, méghozzá Jakabék többszörös aranyérmes főztjét. No de én tovább emeltem a tétet: mi az az étel, amiről sokunknak jut eszébe a hajmosás? Igen, a tojás! És ahogy ígértem, itt nem állunk meg, mert hajszépítő összetevők egész sora került most a fazékba. Sorolom elölről:
Sör: fényt kölcsönöz, tartást ad, nyugtatja a fejbőrt, táplálja, munkára serkenti a hajhagymákat.
Tojássárgája: önmagában is tisztít, kondicionálja a száraz, durva hajat.
Rozmaringolaj: harmonizálja a faggyútermelést, serkenti a hajnövekedést, antibakteriális, javítja a fejbőr keringését.
Olívaolaj: Védő bevonatot képez és lágyítja a hajat.
Rizskorpaolaj: hajerősítő, hidratáló, fejbőrápoló olajok, megelőzik a hajhullást. Táplálnak, antioxidánsokat tartalmaznak, ápolják a töredezett hajvégeket.
Földimogyoró olaj: megelőzi a korpásodást, erősíti a hajszálakat, visszafogja a proteinvesztést és hidratál.
Kókuszvaj: bezárja a hajszálba a nedvességet.
Ricinusolaj: nyugtató, gombaellenes hatású olaj.
Sheavaj: ápoló védőréteget képezve zárja le a hajszálat, anélkül, hogy elnehezítené azt, táplálja, hidratálja a fejbőrt.
Méhviasz: fényt ad a hajnak és tartást a szappannak. 
Méz: hidratálja a száraz hajat, korpa és kopaszodás ellen is segít.
Zöldtea: hidratáló, antioxidáns és korpaellenes hatású, megállítja a hajvesztést.
Lenmagzselé: fényt ad és ápolja az érzékeny fejbőrt.
Kecsketejpor: a tejek szintén a száraz haj kondicionálására alkalmasak, a kecsketejpor pedig különösen barátságos a mindenre érzékeny bőrhöz is.
Zöld és rózsaszín agyag: az agyagok abszorbeálnak minden oda nem való dolgot: zsírt, felhalmozódott vegyszereket, toxinokat, koszt. Most kétféle sampont készítettem: a zöld agyagos zsírosabb hajra való, a rózsaszín agyagos gyengédebb, érzékenyebbek is használhatják.
Most sem maradhatott el a sörös megjelenés. Ezúttal a színesebb anyagok csak a "sörbe kerültek", míg a "habot" még ezek elkeverése előtt kivettem. A "hab" színéről titánium dioxid gondoskodik. Különösebb bőr vagy hajápoló tulajdonsága nincsen, viszont remekül színez fehérre (ételekben, kozmetikumokban egyaránt használják), és bevonószer formájában visszaveri a káros sugarakat. Utóbbi hatása miatt kedvelt összetevője a natúr napozószereknek, bár lemosó termékben nem nagyon élvezhetjük ezt a hatást. Szeretik rossz hírét kelteni, bár már rég bizonyították, hogy ez a szemcseméret nem képes felszívódni bőrön keresztül, így bizonyosan nem okoz rákot és nem toxikus (bővebben itt).
Hogy ezután a rossz kedvű mondat után feldobjam egy kicsit a bejegyzést: igen, ez egy szuper tápláló, mindenféle hajbaj ellen felszerelkezett, vidám megjelenésű és isteni fűszeres illatú szappan, nem csak hajmosásra!

Shampoo bar with homemade beer and yolk
No, it's not mine, just a gift. :) But it won golden medal on European brewing competitions several times, and it's free from any preservatives. Beside this one I used lots of ingredients that save moisture, softness and shine and maintain the health of sculp. Egg yolk, green tea, flax seed jelly, olive oil, ricebran oil, peanut oil, shea butter, castor oil, coconut oil, bee's wax, honey, goatmilk powder, french pink clay and green clay. Scented with rosemary EO, the foam design is coloured with titanium dioxide.

2 megjegyzés:

  1. Szép hosszú összetevő lista...!:)

    Omar Anyu

    VálaszTörlés
  2. Oké, tudom, hogy a kevesebb néha több... de ez most nem az a pillanat! :)

    VálaszTörlés