2013. november 30.

Holt-tengeri álmok

A karácsony és az esküvő után maradunk még egy kicsit a tematikus szappanoknál, ezúttal a Holt-tenger vidékén. A pláne az iszap gyógyhatása mellett most a többi összetevő, melyeket származási hely köt össze. Valamennyien a Holt-tenger környékének méltán népszerű kincsei. Vegyük sorra őket hatásukkal együtt:
Holt-tengeri iszap por: kicsit fáj, hogy nem tégelyeset szereztem be, mert az iszapokban nem csak a száraz ásványi anyagnak van fontos szerepe, hanem a bennük található élőlényeknek, és maradványaiknak, zsíroknak, stb. Azért így sem panaszkodom, a magnézium, kálcium, kálium, nátrium, stroncium, litium-klorid, bromid, jodid, cink, réz, mangán, vas, nikkel, kobalt, nikkel, bárium, molibdén, bór, rubidium karbonátok és szulfidok formájában épp elég meggyőző sor önmagában is. Segítségükkel méregtelenít, feltölt ásványokkal, enyhíti az izom és ízületi fájdalmakat, jótékony hatással van a reumára, pikkelysömörre, ekcémára. 
Olajok: ha már kifejezetten ajánlott pikkelysömörrel küzdőknek, hát kimaradt a számukra cseppet sem kíméletes kókuszolaj. Helyette a rengeteg extraszűz olívaolajat pálmavajjal támogattam meg. 
Mirha gyanta: az ókor óta ismert tartósítószer, de minket ez nem annyira érdekel. Sokkal inkább az, hogy erős gomba- és baktériumölő, gyulladáscsökkentő, kifejezetten alkalmas fekélyek kezelésére. Fenntartja a bőr egészségét, késlelteti öregedését, csodálatos illata erősíti az idegeket. Menstruációt szabályozó hatása is ismert.  
Füge: ami bár ott honos, náluk is megterem, így sajátot tudtam használni. Egy egész nagy gyümölcsöt beleturmixoltam a masszába, és az volt számomra a meglepetés, hogy semmilyen színváltozás nem történt a lúg hatására. Sem barnulás, sem bármi váratlan árnyalat, úgy veszett bele az iszapos árnyalatba, mintha semmi nem történt volna. A gyümölcs rengeteg anyaga közül a kálcium, foszfor, vas, karotinoid, kumarin, B- és E-vitamin tartalma kiemelendő. Öregedésgátló, barnító és antibakteriális hatású, kiütésekre és szemölcsökre is alkalmazták, de képes megelőzni a pigmentációs hibával járó bőrbetegségeket is. 
Gránátalma: belőle macerátumot készítettem, nagyon sokáig érlelve a magokat olívaolajban. Az egyik legerősebb antioxidáns hatású gyümölcsként tartják számon, bőr öregedés gátló, regeneráló hatású. Fitoösztrogén tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő, hormonháztartást szabályozó. Utóbbi csak elfogyasztás esetén érvényesül, ahogy a méhizomzat összehúzó hatás is. Mindenesetre a mirhatartalom fent említett rokon hatása miatt várandósság idején ezt a szappant is óvatosan vegyük elő. 
Szőlőmagliszt: szintén nyomelemekben gazdag nagyon erős anitoxidáns, korábban már írtam róla. Gyönyörű bordós színe egészen szép örvényeket varázsolt az iszap barnásszürke világába. Az előbbi link mögött található szőlőszemeket itt is felhasználtam, és a szappan tetején ülő túlérett fügék is ebből a masszából készültek. Ennyicske giccsnek nem tudtam ellenállni. :) 
Kardamom olaj: Omar anyutól kaptam ajándékba ezt az illatbombát, amit egyenesen egy jordániai olajütő üzemből hozott. Különösebb bőrápoló tulajdonsága nincs, frissít, dezodorál, és enyhén tonizál. Cserébe viszont, ahogy a mirha, úgy ő is hat az idegi kimerültség ellen. 
Végül egy kicsit csaltam, mert ha Holt-tenger, akkor sok só, ami külön nem volt itthon, és bár valamennyit tartalmaz az iszap por is, kicsit megtámogattam Himalaya-sóval. Ezúttal nem az elején a lúgba, hanem a végén kevertem bele, így ott hagyta a felületen a bélyegét sókristályok formájában. 
Sokszorosan radírozó hatású szappan: a füge magjai, az iszap, a szőlőmagliszt és a só egyaránt kíméletesen távolítják el az elhalt hámsejteket. A gyulladásos bőrbetegségek ellen valamennyi összetevőt régóta alkalmazzák. Mire elkészültem vele, olyan varázslatos, misztikus illatáradat volt a konyhában, hogy ha akartam volna sem tudom letagadni, hogy megint szappan készült. 
Iszap és sótartalma miatt igyekeztem mihamarabb felvágni, a munka miatt így is kb. az utolsó pillanatot kaptam el. Ha később állok neki, megint sírás lett volna a vége :) Olyan fényes volt így is a vágott felülete, mintha sole szappan lenne. Ez sajnos a képeken nem jön át, és a sópöttyök is lebuktatnak, hogy nem igazi sole, csak enyhén sós szappan. Sidre még egy kis antik szappanpor is jutott :) Nagyon várom, hogy megérjen!  

"Dead Sea dreams" thematic soap 
I made it without coconut oil, because this soap was designed for those who suffer from psoriasis. I used palm oil, extravirgin olive oil, myrrh resin, fig puree, pomegranate infusion, grapeseed flour, cardamom oil (came straight from Jordan), Himalayan salt. Gently scrubbing and very nourishing soap.

(Forrás: Tiszta Szívvel Műhely, Napidoktor, Harmonet, Kulinárisvilág, Ökokuckó, napfényes.hu)

1 megjegyzés:

  1. Húúúúha! Ez igen, remélem lesz kép is hamarosan...!:):):)

    Omar Anyu

    VálaszTörlés