2015. május 24.

Átlátszó szappan kísérletek

Omar Anyu nemrég feldobott több csoportban is egy kérdést: milyen szappanoldószereket ismerünk? Tudniillik átlátszó szappanokkal kísérletezett, és az átlátszóság kulcsa, hogy valamivel feloldjuk a szappanmolekulákat. Az alap glicerines-alkoholos-cukros receptnek is ez a lényege, mi viszont az olcsóbb, egyszerűbb megoldásokat keressük egy ideje. A mi csoportunk igen termékeny, jónéhány ötletet bedobtunk a közösbe, ezekből mazsoláztam a saját kezű kísérletek során.
A kísérlethez használt massza a hypnosis szappanom külső része volt. Ugyanis függetlenül attól, hogy a két massza, amiből a belső és a külső rész készült, teljesen egyforma volt a festőbuzért leszámítva, csak és kizárólag a külső rész elkezdett avasodni. Sajnáltam a szép köröket, ezért levagdostam róla a javítandó részt, és lereszeltem az egészet.
Mindenek előtt az eredeti szappant alkottam újra, mégpedig Emőke instrukcióit követve. Azt gondoltam, kókuszolajjal fogom "újrafőzni", így kiszámoltam az ehhez szükséges lúgot. Azt nagyobb mennyiségű folyadékban feloldva először külön adtam a lereszelt kupachoz, hogy az oxidációnak indult zsírok új reakcióba lépjenek. Majd némi melegítés után, hogy a reakció végbemenjen, hozzáadtam a kókuszolajat is, és újra megszíneztem festőbuzérral. Ezt visszaöntöttem a körökre és voilá, még színesebb is, és úszik is a vízen. Ugyanis nem volt teljesen szabályos az eljárásom, ezért jó habos lett a masszám, ami frissen még szivacsos volt, de aztán száradás után már optimális lett a fogása.
De térjünk a kísérletekre:
0. számú kísérlet: ugyanebben a csoportban közkézen forgott egy amúgy nagyszerű II. világháborús gyógyszerész tankönyv, amiben azt állította az író, hogy a ricinusolaj kálilúggal kemény szappant ad. Többen megtapasztaltuk, hogy a víztiszta, nagyon lágy zselé még az átlagnál is puhább. Viszont kiváló alapot képezett a további pontokhoz. Minden alkalommal mikrós HP volt az eljárás.
1.: átlátszóság javító: KOH, oldószer: ricinus: az alap masszához fele tömegű fent említett ricinus zselét adtam. Siker: minimális. Túl kemény, nehezen formába nyomkodható, így borítékolható az átlátszóság elvesztése.
2.: oldószer: víz, az alaphoz ugyanannyi vizet adtam, amitől önthetőbb lett, de csak kicsit lett átlátszóbb.
3.: oldószer: víz+kevés cukor: épp annyi, amennyitől egy HP jobban önthető. Folyt is, de habosodott is, ami megint nem segít, viszont tovább nőtt az átlátszóság. Ezen a ponton a túl lassú száradás már komoly problémává vált.
4.: oldószer: sok víz+sok cukor: a massza tán sosem akart megkötni, viszont sokat világosodott és egészen jól áthatol raja a fény. Több türelemmel és kevesebb maradék vízzel talán a száradás közbeni jelentős deformálódásra is lesz válasz.
5.: az egyes pont kicsit másképp: 1 rész 100% kókusz szappanhoz 2 rész kálilúgos ricinus szappan. A pöttyökből kiderül, hogy lusta voltam rendesen lereszelni és feloldani a kókusz szappant. Az átlátszó szappanok két kulcsa, a kókuszolaj és a ricinusolaj együtt amúgy egész jó eredményt hozott, de a szappan minősége nem az igazi. Bár kemény, de nem túl kíméletes, nem szívesen használnám.
A képeken ebben a sorrendben vannak a szappanok, azonos vastagságra vágva, többféle fényviszony mellett. A maradék feketekömény őrleménytől függetlenül is látszanak az eredmények.
Érdekes kirándulás volt, de nekem inkább a CP szappanok állnak ezután is közel a szívemhez.

Translucent soap experiment 
The first madder root soap is just a rebatch of an earlier one, where DOS has been occured.
On the next photos there are 5 test on soap solvents, basic soap is a regular CP, the method is microwave HP:
1.: KOH+castor (ricinoleic): I added KOH-castor soap to the basic recipe, but it was too hard to mold correctly.
2.: solvent: water, became a little bit more translucent.
3.: solvent: water+few sugar: clarity increased, but bubbly and too thin.
4.: solvent: water+more sugar: fairly clear but very thin, maybe more coocking could help a lot.
5.: KOH+castor: this time I used one part 100% coconut soap and two parts KOH castor jelly. The soap became hard enough, and looks quite good, but not so gentle this way.

2 megjegyzés:

  1. Elkapott téged is a "kémiai hevület", látom! :) Érdekes volt olvasni!

    Üdv,

    Omar Anyu

    VálaszTörlés