2014. december 7.

Tereptarka majoranna szappan

Egy nap arra eszméltem, hogy van négyféle zöld agyagom is otthon, és rögtön felötlött bennem, milyen jól mutatna, ha mindet egy szappanban vonultatnám fel. Ezt a tervet dédelgettem egy ideje, de eddig muszáj volt félretennem a karácsonyi darabok miatt. Eközben egy kedves visszajáró felhasználóm megint feltette a nagy kérdést, amit azóta ismételget, amióta először próbálta egy szappanomat: "de mikor készítesz megint majorannás szappant? nincs nekem gondom a többivel sem, de a majoranna olyan közel áll a szívemhez" El is hiszem, ez egy igazi elcsendesítő, nyugtató, békét hozó növény, ki ne tudná kedvelni!? Hát gondoltam magamban, elérkezett a nagy pillanat, végre kipróbálhatom a zöldek kavalkádját, és tulajdonképpen a koncepció jól elfér a majorannával is egy szappanban. Most már ideje lenne elárulnom azt is, hogy mely zöldek ezek, igaz?
Van egy egyszerűen zöld agyagnak nevezett, illitet tartalmazó; aztán Montmorillonit, ami eggyel erélyesebb az előbbinél; ghassoul, vagy rhassoul, vagy marokkói mosóföld, ami kis ráfogással zöld, és sokkal gyengédebb is a zöldek családjánál; végül Nicosia green vagy grün, egy gyönyörű, szinte mesterségesnek imponáló, vibráló szín (legalábbis az az eresztés, amit én most kaptam elképesztő, szinte türkiz, ami az összetevők arányaitól függően akár sárgás is lehetne). Aki többet szeretne tudni erről a nálunk kevéssé ismert agyagról, az itt olvasgathat. Egy másik projekt kapcsán annyit mindenképp elárulhatok, a kékes árnyalat titka a jó gélfázis. Miután átgondoltam, milyen hatást tulajdonítunk ezeknek az agyagoknak, úgy döntöttem, nagyszerűen illene hozzájuk a neem olaj. Hisz ezek az összetevők akár problémás bőrre, akár hajápolásra egyaránt alkalmasak, így egyaránt lehet tini szappan, vagy samponszappan is belőle, mindenkinek kedve szerint. Az olajok emellett a szinte megszokott kíméletes és mégis jól habzó és tápláló kombinációban vannak itt most is: olíva, kókusz, rizskorpa, sheavaj, kukoricacsíra, és ricinus, no meg persze a neem olaj, amit most használok először. Kevés tejsavóval szinte kötelezően megspékeltem a receptet. Ebben az esetben rögtön tudtam, muszáj lesz erős illatról gondoskodni, mert állítólag a neem büdös...nos igen, ekkor még nem szagoltam bele az üvegbe, így nem tudtam, hogy ez nem egyszerűen büdöset jelent, hanem penetra bűzt. A teafa-zsálya-ilang-ilang kombináció ideálisnak tűnt, azért is mert ezekről az illóolajokról ugyanúgy elmondható az a kettős funkció, mint a többi összetevőről: kiválóak samponban és problémás bőrre is.
Arra gondoltam, hogy a majoranna forrázatát fogom folyadékként használni, amit praktikusan egy kevés titándioxiddal rögtön fakítani is kell, hogy érvényesüljenek majd a színek. Az egyik réteget is a növénnyel elkevert massza adja majd, a többiben pedig pont egyenlő mennyiségben vannak az agyagok (kivéve a Nicosia grünt, mert az annyira élénk, hogy harmadannyival is világít a többi között), így egyfajta színteszt is lesz a végeredmény. A dizájn egy drop swirl féle lett volna, Judwilnak van egy nagyon szép példánya erre a technikára, de a massza kiszúrt velem. Utánaolvastam, mi is történhetett, és kiderült, hogy az olajaim közül nem csak a ricinus, de a shea és a neem ugyanúgy hajlamos nagyon felgyorsítani a szappanosodást, így együtt pedig valószínűleg már nagyon erre hajlottak. A lényeg, hogy már az illóolajak hozzáadása előtt rém sűrű volt a massza, és az öt felé osztásnál már szinte paszta volt, úgy dolgoztam el az agyagokat benne. Így a drop swirl helyett csak a blop swirl maradt, vagyis a massza nagy elánnal való formába hajigálása, hogy legalább lyukacsos ne legyen a szappan. Ezzel a technikával viszont sikerült egy tereptarka mintázatot előidéznem, ami kísértetiesen hasonlít a magyar MIG-ek camouflage festésére. Nesze, így kell fiúszappant készíteni akaratomon kívül. :) Talán feltűnt, hogy új nyomdám is van? Ez a pecsét a legutóbbi szappanklub termése :)

Military camouflage soap
Everything started with a recognition, that I have four types of green clays, and it would look good together in a soap. Afterwards a loyal user of my soaps came up with the question: "when are you going to make a marjoram soap? you know, it is close to my heart" OK, I can mix the ideas, and regarding to the effect of my clays and EOs, neem oil also could be a good choice. Both of them are excellent in shampoo soaps and in soaps for problematic skin also. So my greens are: simple green clay (illite type), Montmorillonit clay, ghassoul or rhassoul (OK, quite-green) and Nicosia green, that is a beautiful, vibrant colour in many tones, mine is nearly turqoise (to reach it the gel phase is important). My oils are: olive, coconut, ricebran, shea, corn and castor with neem oil. The fluid is marjoram infusion with some whey, one layer also contains the herb itself. The EOs are teatree, sage and ylang-ylang. This soap behaved very badly, it started seizing before I added the EOs, and I don't know, how I could mix my clays in it. This is why it became a camouflage like soap, but I like it!

6 megjegyzés:

  1. Jó lett-milyen végül az illata? Az a nicosia is az osztrákoktól van? Nagyon szép szín...

    Üdv,

    Omar Anyu

    VálaszTörlés
  2. Köszi! És ez a szín ugyanaz, mint a vasárnapi zöld! Waldehoe féle, egy ilyen árnyalatú eresztésből beneveznék nagyobb adagra is, ha garantálják a színt :) Ha a közelébe megyek, az illóolajakat érzem, ha elkezdek szaglászni, bizony érezni a neemet is... kíváncsi vagyok, mi lesz az érés végére!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon tetszik ez a szappan! Az összetevői alapján és külsőre is kerek, egész ... szóval szuper!

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm, ezért rajongok a tematikus szappanokért, amikor minden egy gondolat köré épül, szinte felépíti magát a szappan :)

    VálaszTörlés
  5. Don't you just love it when what starts out as a mistake turns out to be something good? Really like your colours and marjoram sounds like a very interesting addition to soap!

    VálaszTörlés
  6. Oh, yes, I really do like it! One of the most exciting thing in soaping is the surprise inside every time. Well, yes, sometimes outside too ;)

    VálaszTörlés