2014. május 22.

Aleppo Mini

Az önző módon csak magamnak készített majdnem autentikus aleppói után megígértem, hogy készítek egyet a köz javára is. Ez egy kevésbé minimalista és historikus darab lett, került bele a klasszikusok mellé olyan összetevő is, amitől a modern szappanokat szeretjük. No nem úgy modern, mint a vegyipar remekei, egyszerűen csak éltem a hagyományos módszer XXI. században elérhetővé vált lehetőségeivel. De beszéljünk a lényegről: Maxi 25%-ban tartalmazott babérolajat, Mininek annyit hagytam, hogy egy nem kevésbé impozáns 5%-os aránnyal ő is büszkélkedhessen. (eredetileg 3%-os terveztem, de Anikó ugyanolyan formát akart, mint Maxié, így kevesebb masszába használtam el ugyanazt a mennyiségű maradékot.) Szűz olívaolaj mellé finomított is került, mégpedig azért, mert abban maceráltam (napon érleltem - hah!) egy csomó babérlevelet, nehogy babér szűkében maradjunk. És hogy a szilárd növényi olajok nyújtotta előnyöket is élvezhessük, nagy arányban használtam finomítatlan sheavajat, kókuszolajat pedig épp csak annyit, amennyi a habzás és a tisztító hatás támogatásához kell. A babérolaj illata ebben az arányban is nagyon markáns, de ezúttal gazdagítottam minimális cédrusfaolajjal (azért minimális, mert megint nem vettem észre, hogy kifogytam belőle), és ciprusolajjal. A barátnőm férfias illatot rendelt tőlem, ez a kombináció az unisexnek erősen a férfias felé eső szélsőértéke! Magam sem számítottam rá, hogy a babérolaj gyönyörű, intenzív zöldje ebben a szappanban nem is lett annyival halványabb, mint amit az 5x töményebb változathoz képest vártam. Remélem mindkét lány elégedett lesz! Gazdag, krémes, színes, fűszeres... Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy az Embernek nem vallottam be, miért nem jutott már babérlevél krumplifőzelékbe :)

Aleppo - modern remake 
My previous Alep-like soap is nearly authentic, this one is the modern version, because I used nowadays popular ingredients. The rate of laurel fruit oil is 5%, I added extra virgin olive oil, big amount of shea butter, and ust a little coconut oil for better bubbles. The green colour is surprisingly intensive in this soap also, just like the original, spicy scent. I used some cedar tree and cypress EO, made in my individual mold.

4 megjegyzés:

  1. Legközelebb a krumplit is belerakjuk....! Valahol olvastam, hogy régen hamisítottak vele szappant... :):):) Őőőőőrült szappanos csajok- de így szép az élet!

    Üdv,

    Omar Anyu

    VálaszTörlés
  2. :) :) :) Kíváncsiságból beírtam a gugliba... el sem hitte, hogy nem potato soup-ra gondolok :)

    VálaszTörlés
  3. A krumplis szappant kivételesen nem az angolok, hanem a végtelen fantáziájú magyarok gyártották... :):):)

    Omar Anyu

    VálaszTörlés
  4. ...Amire büszkék lehetünk... :) Egyébként csak arra voltam kíváncsi, hogy a tál ételt imitáló szappanokon kívül születik-e ilyen összetevővel szappan. SoapQueennél olvastam, hogy megkérdőjelezhető legendákat zengtek ilyenekről az internet előtti korban :) Valamit ismét adtunk a világnak?
    Viszont az édesburgonya viszonylag kedvelt, bár az ugye gyakorlatilag olyan, mint egy tökös, vagy egy répás szappan.

    VálaszTörlés