2014. május 2.

A vulkanikus mosószappan története

Ahogy korábban ígértem, elmondom, hogy kell néhány alapvető szappanos szabály elvétésével fazekat robbantani, majd vigasztalódásul igen drága mosószappant készíteni. A kedvenc fórumaim egyikén mutatott valaki egy szép zöld szappant, amit állítólag zöld tea alkoholos kivonatával ért el. A kíváncsi szappanos erre felkapja a fejét, és rögtön beleönti a gunpowder teáját egy fél deci alkoholba. Utóbb áldom az eszem, hogy megelégedtem 50°-os almapálinkával, mert a gyógyszertári alkohollal még drágább lett volna a mutatvány. Ahogy Omar Anyu is mondja, a kísérletes szappanozásnak néha sírás a vége :) A következő két percben azonnal le is tettem a zöld színről, mert azonnal barnult az a levél, ami egyébként vízben zöldülni szokott. Már említettem, hogy a nyugati boszorkányok szeretnek alkoholos italokkal szappanozni, ahogy én is csábultam már el bornak is, sörnek is. Szeretjük ezeket az adalékokat, mert igen jót tesznek a szappannak. Az egyik kedvencem különös ráérzéssel jelentette meg épp ma a boros szappanjáról szóló cikkét, vele együtt az alkoholos szappanok azon trükkjeit, melyeket eddig én is betartottam, hogy elkerüljem azt, amit most nem sikerül.
Figyeljünk a jelekre! No nem azokra, amiket Mel Gibson vadászott alumínium tökfödőben. Hanem azokra, amik ha felbukkannak, pláne tömegével, akkor aznap inkább hagyjuk abba a szappanozást, mert rossz vége lesz. Ilyen pl. ha nem vesszük észre, hogy egy morzsa lúg a karunkra tapadt, csak amikor már beégett. Minden kiesik a kezünkből. Majdnem kifogyott az egyik olaj, amivel terveztünk, így újra kell számolni mindent. És a legfontosabb, amikor alkoholos alapú anyagból készítünk szappant: aminek cefre szaga van, az bizony cefre is!
A sört forraltam, a bort párologtattam, és ezt az alkoholos kivonatot is megpróbáltam kiszellőztetni, hát kevés sikerrel. (Az alkohol forráspontja 78°C, ez simán összejön a télikertben egy napos napon, üvegben, sötét folyadékban). Ráadásul ezúttal már szalag fázisnál adtam hozzá a kivonatot, nehogy segíthessen a lúg a problémán. Még csak nem is azonnal kezdett el szétválni a fázis, tiszta szerencse, hogy nem öntöttem jó hígan az építményemre. Több se kellett, gyorsan melegre tettem, hogy a szokásos módon mentsem meg a masszát. Még úgy is tűnt, hogy sikerrel járok, majd elkezdett pezsegni a massza, és bumm! Nem pontosan ezt hívja az angol szakirodalom soap volcano-nak, de közéjük sorolja a jelenséget. Hát valahogy így, már némi kármentesítés után. Praktikusan mindig mosogató közelében szappanozzunk! 
Ahogy azt előzőleg említettem, makacs napom volt, így azonnal még egyszer elkészítettem a masszát, de most csak teával. Ezt pedig félretettem, ne is lássam, majd holnap lesz lelkierőm mosószappant készíteni. Másnapra valami szappan-féle összeállt az edényben, némi maradék olajjal egyetemben. Kevés vízzel tűzre tettem, hogy a maradék olaj is elszappanosodjon, és kezdődhetett a mutatvány. Omar Anyunak van egy isteni cikke arról, hogyan kell színszappant készíteni maradékokból. Mivel ez is egy túllúgozott oldat lett az anyagok konyhában való vándorlása következtében, más sorsa nem is lehetne. Számomra ez ugyan nem minősül szappanmentésnek, de izgalmas tanulmány. Az első öntésről nem akart kifolyni a felesleges folyadék, hiába lyuggattam ki a doboz alját. Vélhetően épp emiatt felvágáskor szétmorzsálódott, mint egy neveletlen sószappan. Ezért újra felöntöttem, még egyszer kisóztam, ezúttal szinte szitává szúrt papírdobozba öntöttem, majd némi csorgatás után újraolvasztottam, és megint formába, hátha lesz olyan szép homogén, mint Omar Anyué (aki forródróton volt:)). Még meleg volt, amikor felszeleteltem, nehogy megint törjön. És voilá, nem olyan szép, mint amit Omar Anyutól kaptam, de a célnak megfelel. Azt hiszem, ezzel a mennyiséggel elleszünk egy darabig :)

How to make a very expensive laundry soap
... right after a quite-soap volcano. This happens when we are not enough careful with alcoholic fluid based soaps. This time I wanted to make soap using an alcohol based green tea infusion, but I didn't evaporate the alcohol well enough. After some tears I finally salted out this something and made neat soap. Not as beautiful like that one behind the link, but will work well enough.

2 megjegyzés:

  1. A humorérzék mindig átsegíti az embert a megpróbáltatásokon... :):):) (Lehet, hogy nem ez a legjobb szappanod, de az egyik legjobb poszt!)

    Üdv,

    Omar Anyu

    VálaszTörlés
  2. Ellenkező esetben elsírtam volna magam :)
    Örülök, hogy Neked is okoztam pár vidám percet :)

    VálaszTörlés