2013. augusztus 11.

Foci, póker, kisbolygók

Ezt a három szót nyugodtan emlegethetem egy napon az Emberrel, hiszen imádja a focit, szeret pókerezni, (mégjobban sakkozni) de mindenek előtt a csillagokat lesni. Most ez a bejegyzés mégsem elsősorban róla szól. Persze eljöhet még az is, hogy sakk-figura készül szappanból, sőt A. S. Roma címer... De most egy másik olasz focicsapatról van szó: a Sampdoriáról. Merthogy megkeresett egy lány, aki látta itt a blogon a BMW-szappant, és azonnal belelkesült: van-e lehetőség arra, hogy készítsek neki ajándékba több "Samp"-os szappant, amit kis olasz szójátékkal azonnal elnevezett "Sampone"-nak. Bevallom itt és most, és talán ezt olvasni is fogja, hogy nagyon hezitáltam, hogy elvállaljam-e, mert nem ám egyszerű három csíkról van szó, hanem apró részletekről, amikkel korábban még nem kísérleteztem. De ahogy már korábban is tituláltam magam, kísérletes szappankészítőnek illik az ilyesmit is bevenni a repertoárba, mégha ezúttal inkább a szobrász szó is a helytállóbb.
Első feladat a fehér massza: csak ezért nem szerettem volna titándioxidot venni, amit aztán sosem használnék el (félek, erre is rá fogok egyszer cáfolni, de most már leírtam), ha már kézműves meg natúr, belefér a tört-fehér is. Megoldottam minél színtelenebb olajokkal: kókuszvaj, pálmavaj, finomított olíva, rizsolaj, finomított napraforgó (utóbbi nem volt olyan nagy ötlet), és hogy biztosra menjek, jó sok fehéragyagot is kevertem hozzá. Segítségemre sietett a szappanpor is, amivel már elég régen találkoztam, de mindig a legjobbkor jön! Mondja még valaki, hogy ez egy szappankészítési hiba! Semmi bajt nem okoz, akinek nem tetszik, leszedheti, és annyira szép púderes felszínt tud adni! Második feladat: a piros szín: erre nem szeretnék mesterséges alternatívát használni, ott volna még elérhető natúr lehetőségként a kármin, de nekem valahogy bizarr egy porrá tört bogár gondolata, így marad a pirospaprika. A kék szín kérdése már megoldott a BMW-s akció óta, a minél élethűbb szín elérése érdekében hozzá kellett kevernem egy kis zöldet is. Harmadik feladat: a minta, amit ráadásul nem is egyszer kell elkészíteni. Felmerült bennem a krumpli-nyomda ötlete, de azt gondoltam, hogy az elsőket deformálják majd az utánuk érkezők. Ha ez mégsem következne be, akkor is szilárdulás előtt, jó előre kell pecsételni, és félő, hogy végül nem sikerül mindegyik a maga kerete közepére. Maradt az egyesével kifaragás körberajzolás után, majd a címerek körbevágása és faragása után keletkező anyagot reszeltem le, és színeztem meg. Először a BMW-nél használt hámozást terveztem, de ilyen aprólékos mintánál lehetetlennek tűnt lézervágás nélkül elég mélyen és minden mélységben szabályos formát kihozni. Arról nem beszélve, hogy a szappanpor is oda lenne. Így az új ötlet a kiöntés sűrűbb verziója lett: folyékony helyett csak puding állagúra hígítottam, és fogpiszkálóval behúztam a sarkokba a masszát. A színét orvosi szénportól kapta. A száradás során szépen belesimult a felszínbe az eredetileg kipúposodó anyag. Az ajándék fiúknak és lányoknak is készült, ezért előbbiek cérdusfa, utóbbiak geránium illatot kaptak. Itt is tartom azt az állítást, amit a BMW-snél: ha valakinek van szíve elhasználni, akkor bízhat benne, hogy kiváló minőségű szappant élvezhet.
Most először igazán indokolt a kérdés, mit kezdjek a maradékokkal? Mielőtt lereszeltem volna a szükségesnél várhatóan jóval nagyobb mennyiséget, kifaragtam néhány kerek és tégla formát. Már egy ideje terveztem, hogy a bátyám kap egy pókeres szappant, mert ő nem értékeli annyira a színes-szagos-lányos darabokat, amiket a sógornőmre tukmálok. Szóval a családban jobbára csak ő nem kapott még neki való ajándékot. A kerekekből zsetonok lettek, kék, zöld, piros, és sárga. Most szereztem annatto-port, ami az orleánfa terméséből kivont, élelmiszeriparban használt színezék, jobbára semmilyen bőrápoló hatása nincs, de gyönyörű napsárga színt ad. A zsetonok mellé kártyalap is dukál, persze ászok, minden színből egy. Remélem, tetszeni fog neki!
A megmaradt színes masszáknak is igazán izgalmas sorsot szántam: zöld, kék, és piros, amire ha nagyon akarom, ráfoghatom a vöröshomok színt is. Egy blogban láttam egy nagyon érdekes megoldást, amiben bolygók voltak. És most ennél többet nem is mondok, hanem majd megmutatom, ha elkészült.

1 megjegyzés: