2016. január 10.

Ovis kézmosó szappanok - reflexió egy blogbejegyzésre

A kézmosó szappan itthon is nagy kihívás, mindig csodálom, hogy az ovisok hogy nem végzik ki sokkal gyorsabban azokat, amiket nekik küldök. Itthon már ott tartunk, hogy a szerintem kicsit túlzásba vitt kézmosáshoz főként kemény olajokat használok, vagy kisózott szappanokat teszek ki. Ezek kevésbé olvadnak, de mind tudjuk, hogy mégsem tökéletes megoldás egyik sem. Ekkor írta meg Evik legújabb bejegyzését az olvadó szappanok dilemmájáról. Sok meglepetés ért az írás olvasása közben, főként a laktát és a minimális só használatának hiábavalóságán akadtam fenn. Nem kevésbé csodálkoztam azon, hogy a cukrok is csak rontanak a helyzeten. A hab a tortán az volt, amikor Evik arra jutott, hogy a pálmaolaj a legideálisabb alapanyag egy kézmosó szappanhoz. Egy ilyen állítás egy olyan világban, ahol a tudatos pálmaolaj mentesség egyre terjed, azt gondolom, nem aratott osztatlan sikert. Mivel én sem használok pálmaolajat (illetve organikus pálmavajat nagy ritkán, és csak a színe miatt), gondolkodhattam rögvest alternatíván.
Nagyon szeretem használni a disznózsírt, mert ideálisan helyettesíti épp a pálmaolajat a receptekben, viszont sokkal jobbá teszi a szappant. (Mielőtt valaki ellentmondást érezne, a zsír húsipari melléktermék, a disznó nem miatta hal meg, és szegény azt egyébként is EU konform módon teszi.) Zsírsavösszetétele nagyon hasonló a pálmaolajéhoz, főleg az olvadékonyságnak való ellenállásért felelős zsírsavak tekintetében. Nem kellett nekem sem több, a következő adag ovis szappant úgy gondoltam ki, hogy ezt rögtön ki is próbálhassam. Előre készítettem színes leveleket tisztán kókuszolajból, amiket őszi hangulatban sárga és vörös agyaggal színeztem. Jelenleg Marci jár abba a Waldorf oviba, ahova eddig Csenge járt, úgyhogy már tudom, mivel lehet nekik örömet szerezni. És nekik vinni ajándékot mindig jó érzés, mert megtanulnak olyan őszinte, tiszta örömmel fogadni minden apróságot. Tehát beszéljünk az optimális kézmosó szappanról Evik módra.
Nem akartam csak disznózsírt használni, viszont volt még itthon egy kevés pálmamag olajam (ne kérdezd, amikor vettem, valahogy elsiklottam a tény fölött, hogy ez is pálma...), épp ideje volt megszabadulni tőle. Mellé lapátoltam még egy picit a ricinusos káliszappanból, hogy javítsam a habzást. Kevés zöldagyaggal színeztem (igazából túl kevéssel, de így is szép), és megtoldottam egy kis tejszínnel is, hogy szeresse a gyerekek keze. Az illata édes kubeba, mert ez az illóolaj a kicsiknek sem erős. Azt már említettem, hogy az Ember szerint csak az a jó szappan, ami vakar is. Hogy eleget tegyek a kívánságának, rendeltem őrölt habkövet, és egy levél nélkül maradt kis kockába kevertem belőle. Nos, igen, ennek az egynek a kozmetikázását elspóroltam. Remélem, tetszeni fog az aprónépnek ez is. :)

Kindergarten hand soaps
When I have met with the new blog post from Evik, it made me a little bit upset. Since I do not use palm oil consciously, I could not accept this anwer as solution of rapidly disappearing hand soaps. But I live using lard that has a very similar fatty acid profile, so I've made a test. I make hand soaps for the kindergarten of my nephew and niece, they will love to use tons of soaps :) This batch contains mostly lard, some palmkernel oil and some castor oil saponified with KOH, this way it's a minimally dual lye method soap. The embeds are 100% coconut soaps coloured with yellow and red clays, the main batch contains minimal green clay and cream. Scented with litsea cubeba EO. My hubby doesn't like if the soap is not scratching, so I bought ground pumice and mixed it in a small corner of the full batch.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése