2015. február 5.

Púder és pasztell

Sok magam alkotta szabályt hagytam figyelmen kívül ennek a szappannak a megálmodása során.
Illatolajat használtam illóolaj helyett.
Pigmentek és egyéb szappanszínezők kerültek a szappanba.
Idegen tollakkal ékeskedem.
Totálisan figyelmen kívül hagytam a SoapCalc értékeit.
Nem forszíroztam a gélesedést, hanem kifejezetten igyekeztem elkerülni.
Nem takartam le, hogy a szappanpor is megérkezzen. 
A "régi szappan újba" sem szokott a legjobb ötlet lenni, ha egyenletes felületet szeretnénk.
No kezdjük az elején. Mikuláskor szappanból készítettünk karácsonyi díszeket, és nap végén a maradék szajrét szétosztottuk. Én lecsaptam Emőke piros glicerines szappanjára, és kék 100% kókusz szappanjára. Biztos voltam benne, hogy valamilyen dekorációs célt fognak szolgálni, csak azt nem tudtam még, hogy mifélét. Felmerült az amcsi zászló ötlete, de elvetettem, mert elcsépeltnek tartom. De az irányvonal megőrzendő! Eközben rábukkantam Regináék webshopjában a Bébi vaj nevű púderes illatra (igen, pont olyan, amilyennek elképzeled), és kezdett összeállni a kép. Púderes, pasztelles, szirupos, elmosott kontúrú amerikai álom. Ekkortájt tudtam meg saját és külső forrásból is, hogy a piros szappan matt rózsaszínre vált ha újraolvasztjuk, ezért a lereszelés mellett döntöttem. Hogy ne legyen uncsi, megint bevetettem a wc-papír gurigás módszert.
A saját masszám nagyon híg recept, hogy ne legyen lyukas a darabkák mellett. A legkeményebb zsír benne a kacsazsír, az is minimális, rengeteg szűz olíva, kevesebb szója és földimogyoró olajjal, alapvetően nagy finom, kondicionáló összetétel. Viszont önmagában egy rettenetesen lágy és fékezett habzású szappan lenne, kiakad tőle a SoapCalc is. De hát azért olvasunk sokat, hogy tudjuk, mivel lehet ellensúlyozni ezeket a hatásokat, ezért nátriumlaktáttal és cukorral javítottam az állagán.
A színt titándioxiddal hangoltam a tematikához, és kivételesen nem bugyoláltam be, hogy biztosítsam a gélesedést, hanem egyenesen hagytam szellőzni, hogy még egy kis por is keletkezzen. Bevallom, én is szinte elaléltam, amikor megláttam felvágáskor. De ami igazán meglepett, hogy az épp akkor hazaérkező Ember magától megcsodálta! Nem parancsra... ritka pillanat... igazi elismerés :) Remélem Nektek is ennyire tetszik. És az illata valami mesés, máskor is bűnbe fogok vele esni!

Baby powder pastell soap
This is a co-op soap at all. A soapy friend, Emőke made the red glycerine and blue 100% coconut soap for our soapy x-mas party. The creamy coloured soap is my job. It is made of virgin olive oil, soybean, peanut oil and duck fat. I added some TD, sugar and sodium lactate to improve its very shy lathering quality. The design was made with paper roll technique. Scented with fragrance named Baby butter, that is a sweet, soft powdery scent, just like the soap itself. For me it's like a syrupy american dream. ;)

2 megjegyzés: