2015. február 28.

Jubiláló szappan

Úgy alakult, hogy elérkeztem egy igen kerek számhoz a receptjeimmel: egészen pontosan a századik típusú szappan megalkotása volt soron. Ez a szám nem csak a dizájnra vonatkozik, azt is jelenti, 100 különböző összetételről, többé vagy kevésbé eltérő receptről van szó. Említettem már, hogy rosszul tűröm a monotóniát? ;) A jeles alkalom közeledtével már erősen törtem a fejem, mivel is ünnepeljem. Felmerült lehetőségként valamelyik közös nagy kedvenc újabb verziója, de képtelen lettem volna választani: sörös, rózsás, levendulás, csokis, vagy valamelyik selyem-kreáció?
Eközben a "to do list" gyorsabban duzzad, mint ahogy komplettálni tudnám. Az egyik nagyon vágyott darab magában hordozta a személyes pályafutásomban is az újdonságot. A rengeteg színes, formás, pipere-pucc között volt ugyan egy-két unisex is, de kifejezetten férfiaknak még soha nem készült semmi. A BMW-s és Sampdoria címeres teljesen más lapra tartozik. :) Így történt, hogy épp a jubileumi szappanommal most először csak az erősebbik nemnek kedveskedem:

VEGYES LÚGOZÁSÚ HP BOROTVASZAPPAN 
A magyar szappanos közösségbe (mint annyi mást is) Judwil hozta be ezt a most már nem is annyira új dilit. A vegyes lúgozás előnye a nagyobb és tartósabb hab, ami egy borotvaszappannál alapkövetelmény. Én most a 60-40%-os arányt választottam a NaOH javára. A kálilúg jelenléte viszont lágyabbá teszi a szappant, erre nem árt gondolni az olajösszetétel tervezésekor.
Mivel a fő célom a turbóhab és a tartósság volt, egyébként is nagy arányban (80%) gondoltam használni a kemény zsírokat, melyeknek egy része jó kondicionáló hatású is. Ezeket néhány igazán kényeztető, bőrpuhító olajjal egészítettem ki, hogy ne pergament hagyjon maga után a szappan. Az orvosi szén és a meleg eljárás nyújtotta megjelenés egy bizonyos dizájnhoz kellett, amit viszont még csiszolni kell, így most nem mondok róla többet. (a valóságban nem sárgás, megint csak a blogger automatikus színezője állította el a tónust.) Viszont az a kezdeti nehezen kezelhető lágyság, ragacsosság, amiről a többiek beszámoltak, a HP eljárásnak köszönhetően nem jelentett akkora gondot. Új adalékanyagot vetettem be, a nátrium-glükonátot, ami egy natúr kozmetikumokban, de az élelmiszeriparban is használt kelátképző. Épp azokat az anyagokat köti meg, melyek a szappan avasodását idézhetik elő, vagyis kvázi tartósít, viszont nem mérgező, mint az EDTA.
A szappan olajösszetétele: kókuszolaj, disznózsír, pálmamag olaj, kakaóvaj, sheavaj, szűz olívaolaj, ricinusolaj, mandulaolaj. Adtam hozzá a kedvencemből, a bőrlágyító tejsavóból, hogy javítsa a szappan tulajdonságait is. Saját tapasztalatom nincs benne, csak a mások tollával ékeskedve említem, hogy állítólag a pamacsnak nem tesz túl jót az agyag. Ezért döntöttem úgy, hogy hiába csúszik rajta szépen a penge, ezúttal kihagyom belőle. Az illóolajok: atlasz cédrus, ciprus, borsmenta és levendula - pasis illatkombináció fertőtlenítő és regeneráló, nyugtató hatással. Már az egy hetesen is remekül teljesít a habzás teszten, és istenien hűsít. 

Jubilee HP Shaving soap with 60/40 NaOH/KOH ration
This is my 100th soap recipe, so I was looking for something special, something really new to celebrate it. This soap was made with high amount of hard oils (80%) and with a mixture of sodim and potassium hydroxide.
The hot process and the charcoal was needed to reach a design, but it is a partly success, so I will show it next time. The ingredients: coconut oil, lard, palm kernel oil, shea and cocoa butter, EVOO, castor and almond oil. I added whey to increase soap quality and conditioning effect, and sodium gluconate. Scented with atlas cedar tree, cypress, peppermint and lavender EOs.

2 megjegyzés:

  1. Kíváncsi vagyok erre a szappanra. Remélem valamikor pamacsolunk belőle egy jó nagy habot.;)

    VálaszTörlés
  2. Remélem tényleg jó nagyot fogunk :) De pamacsot Neked kell hoznod. Ha jobban megnézed, az én relikviámban még penge sincs :D

    VálaszTörlés