2014. október 12.

Szappankészítői etika

Készítőknek, hogy ne kövessünk el elkerülhető hibákat... 
és felhasználóknak, hogy tudják, mire figyeljenek éles szemmel...
Sokat gondolkodtam azon, hogy megírjam-e ezt a bejegyzést vagy sem. Hisz nem állok senki felett sem erkölcsileg, sem szakmailag, csak egy vagyok a szappankészítés szerelmesei közt, akinek mindenek előtt fontos a jó szappan és az elégedett használó. Aztán egy szakmainak nevezett fórumon megláttam egy képet, később ugyanitt parázs vitába keveredtem egy olyan kérdésben, amihez talán néhány embernél jobban értek szakmámnál és munkámnál fogva.Úgy éreztem, muszáj szavakba öntenem, és megosztanom az érzéseimet a szappanos etika dilemmáiról.
Elsőként szeretném felidézni a Hippokratészi eskü központi gondolatát: "Ne árts!" Most azt gondolod, minek, hisz nem vagyunk orvosok? Nekem személy szerint kellett a főiskolán az első évem első napján esküt tennem, de ez magánügy. De gondold most át, hogy elsősorban kik fordulnak hozzád, hozzánk a mai világban, és minek is köszönhető a házi szappan reneszánsza. Azokra gondolok, akik valamilyen bőrproblémával, esetleg néven nevezett bőrbetegséggel küzdenek, és ugyanolyan bizalommal és reménnyel veszik kézbe a szappanod, ahogy az orvos által felírt gyógyszert. Az ő bizalmuk és nem csak a saját, de az összes szappanos társunk jó híre is kell, hogy a szemünk előtt lebegjen, amikor mixert ragadunk.
Megosztom Veletek, hogy mi volt azon a képen, ami írásra késztetett. Egy igazán szép, kézzel készült, szemlátomást zöld pigmenttel színezett szappan, rajta a pecsét: 100% natural... Egy pillanat! Mit is állítunk? Hogy CSAK természetes összetevőket tartalmaz? És a pigment ugyan melyik bokron nőtt? Aki valóban teljesen natúr szappant keres, valószínűleg nem kér ebből, talán épp azért, mert bőrbetegségtől szenved. Ha éles a szeme, kiszúrja a színt, ha nem, akkor talán megfordítja a szappant, és meglátja az összetevők közt. Lehet hogy itt már csalódik, hisz nem ezt ígérted a másik oldalon. Sokan szeretünk idegen nyelvű oldalakon szörfölni szebbnél szebb szappanok után kutatva, és valóban, minden harmadik szappanon ott a "natural" felirat. De nem az, hogy "100%", sőt! A leírásban jól láthatóan, általában az első sorban szerepel az, hogy pl. 99,6%-ban természetes. Ez az arány pont lefedi az elfogadható adalékanyagok, illatolajok, pigmentek mennyiségét. Mindannyian elcsábulunk színes kavalkádjuknak, ami nem baj, hisz ugyanígy vannak ezzel, akik nem "gyógyszappant" keresnek, csupán egy természetesebb alternatívát a "boltira". De nem szabad átejtenünk a hangzatos szlogen keresletfokozó hatása érdekében az előbbi csoportot sem. Ők nagyon fognak örülni az enyhe levendulaillatnak, a fakuló algazöldnek, sőt az alig habzó tiszta szappanszagnak is, ha végre nem viszket és fáj a bőrük.
És ha már az érzékeny bőrűeknél tartunk: mindegy, hogy kinek készíted a szappant, ugye nem csak úgy odaadod, pucéran? Lehet, hogy a te szappanod csupa finom, természetes dolgot tartalmaz, de valamelyik összetevőjére allergiás a célszemély. Vagy épp az elveivel ellenkezik a használata. Mindig úgy adj ki szappant a kezedből, hogy mellékelsz egy papírt, amin szerepel valamennyi, hangsúlyozom VALAMENNYI összetevő.
Kicsit most nyargaljunk át az alapanyagok beszerzésére. Az olaj nem kérdés, remélhetőleg bízhatunk az OÉTI éles szemében, és amit a salátára öntünk, azt valószínűleg magunkra is kenhetjük. - Oké, én is tudnék ellenpéldákat sorolni ;) Hasznavehető pigmentekhez is jobbára szigorúan ellenőrzött webáruházban jutunk. De mi is van az illatokkal? Vajon mi magunk meg tudjuk különböztetni a biztonságos illóolajokat a lámpaolajtól? Tudjuk, hogy zöldalma illóolaj nem létezik, és a kamilla valódi illóolaja bizony nem 500 Ft? Ha ezekkel tisztában vagyunk, vajon helyesen használjuk-e az illóolaj/illatolaj kifejezést? Mégegyszer: nem baj, ha kozmetikai minőségű illatolajat használunk, hiszen azok az illatok... Aahh! Na de valaki nem kér belőlük, vagy elvből, vagy egészségügyi indokkal. Ne blamáljuk magunkat sem azzal, hogy megtévesztjük őket, sem azzal, hogy helytelenül használjuk a kifejezést, ne adj isten tudás hiányában.
És meg is érkeztünk az utolsó alapkőhöz, a szakmai tudás fontosságához. Most majdnem sikerült azt állítanom, hogy ha csak magadnak készítesz szappant, akkor nem kell tudnod, hogy mit csinálsz, de ez nem igaz. Magadnak se árts! Ma már kiváló magyar oldalakon is elérhetők a szappankészítéshez feltétlen szükséges elméleti alapok. Az csak az én betegségem, hogy rajongok a kémiáért, és molekuláris szinten érdekelnek a szappanban zajló folyamatok. De ahhoz, hogy esetleges hibákat, a kész szappant veszélyes irányba befolyásoló folyamatokat felismerj, jó ha ismered az egyes fázisok hátterét is. Fontos az is, hogy ismerd az adalékok hatását a szappanodra, és azon keresztül arra, aki majd használni fogja azt.
És ha már a hatásnál tartunk! Sokunknak vesszőparipája a szappannak tulajdonított hatások korrekt bemutatása. A szappan nem fogja gyógyítani a vesekövet, a köszvényt, és a lábszárfekélyt sem. A cellulitiszről nekünk is megoszlik a véleményünk ;) A szappan arra való, ami: elsősorban tisztít. A benne megtalálható és nem megtalálható, vagy belőle kioldódó anyagoknak köszönhetően segíthet egyes bőrproblémákon a külső okok megszüntetése által, de ha azoknak belső, egészségügyi oka van, akkor önmagában nem lesz gyógyír. Az eljárás során alkalmazott superfat (esetleg a felhasznált adalékok hatóanyagaival együtt) a bőrön marad, azt ápolja, gyógyíthatja. A benne található agyag, homok, iszap, mák, stb. textúrát adó anyagok dörzsölő hatása radíroz, serkentheti fizikai úton a helyi vérellátást. Ha JÓL ismered az általad használt adalékok, gyógynövények hatását, ezeket megemlítheted a szappanod bemutatása során, anélkül, hogy azt biztos hatással ruházod fel. De sose süketelj valószínűtlen, csodával határos képességekről, mert a végén még olyan hatóság fogja számon kérni rajtad, akire nem vágytál. 
Itt szeretném felhívni a figyelmed arra, hogy a szakmai forrásaidat gondosan válaszd meg, és ha teheted, akkor jelöld is meg. A "valamikor valahol hallottam, de nem is biztos, hogy erre mondták, szerintem úgy működik" nem tudományos magyarázat. Amiben nem vagy járatos, abban próbálj elmélyedni, légy vele kapcsolatban szerény. Elkerülhetetlen, hogy bőrápolással, bőrproblémákkal kapcsolatban tanácsért forduljanak hozzánk, hisz kozmetikummal foglalkozunk. Nagyon figyeljünk arra, hogy ne lépjük át a kompetenciánk határait! Ha valami nem a szakterületed, nem tanultad, nem ismered alaposan, abban ne adj tanácsot, mert mást is tévútra vezethetsz.   
Ha szeretsz nem bejáratott alapanyagokat kipróbálni, fokozottan hangsúlyoznám a gondos kutatómunka, és a tudományos igényesség fontosságát. Szerezz be minél több információt hiteles forrásból, hogy aztán a varjúháj és békanyál nehogy méreggé változtassa a végeredményt. :)

Összefoglalva:
- Amit készítesz, a legnagyobb gondossággal és jó szándékkal készítsd.
- Ne akard többnek, másnak láttatni, mint ami.
- Légy tudásvágyó és magaddal szemben igényes.
- Légy alapos és kreatív.
- És ha szerinted kihagytam valamit, ne habozz, írd meg! :)  

(Képek: Electrolux, Bigstock, ohmyhandmade.com)

6 megjegyzés:

  1. Emese ettől szebben nem is fogalmazhattad volna meg! Viszem magammal és osztom, ha megengeded.;)

    VálaszTörlés
  2. Megtisztelsz vele, tényleg! :)

    VálaszTörlés
  3. Egyetértek minden soroddal! Szintén hírvivőd leszek :)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Em szappan. Mivel az én szappanom késztetett a cikk megírására, és itt már jelezték is, hogy megosztják, szeretnék egy-két gondolatot hozzáfűzni az etika kérdéséhez. Bántónak találom, hogy azt is megemlíted, hogy az összes szappanos jó hírére kell gondolnom és az én szappanomat mutatod példának. Az említett szappan valóban ásványi pigmentet tartalmaz, amit a blogodban éppen egy beírással korábban mutatsz be, hogy te is használod, (talán tizen valamennyi fajtát 1 szappanodnál) pedig egy természetes szappanokat dicső blogot írsz. Valóban nem bokron nő az ásványi pigment. Mint ahogyan az agyag sem, mégis használható szappanba, mint természetes anyag. Egyszerűen tudni kell (és bizony kell! hogy kinek ajánlható.) Az írásodból azt feltételezed, hogy esetleg bőrbetegek kezébe is kerülhet ez a kevesebb mint negyed gramm ásványi pigmentet tartalmazó szappan, aminek az összes bűne, hogy 100 % natural feliratú pecsétet használtam. És bár nem informálódtál, hogy okozott-e bárkinekj csalódást az elmaradt 0.4 tizedes eltérés ami még az ásványi pigment esetében mindig kérdőjelezhető, mégis leírtad, etikátlannak sugallva. Az élet sajnos ilyen, amit itt pl: 2 bejegyzésen belül be is mutatsz. Vannak egyenlőek és vannak még egyenlőbbek és megeshet, hogy csak Te gondolhatod, hogy "lehet sokszínű a természet". Nem tudom, hogy mi volt a célod ezzel, min kellene elgondolkodnom és miért sejtetsz vélt igazságokat, amik szakmailag sem teljesen alátámaszthatóak,. Mindezt etika címszó alatt. Lehet, hogy a cikkedben említett parázs vita miatt? Amiatt, ahol intim szappan használatát népszerűsítetted, figyelmen kívül hagyva olyan hozzászólókat, akik az intim szappan miatt felégett nyálkahártyával nőgyógyászati kezelésre szorultak? Figyelmen kívül hagytad azt is, hogy én megkérdeztem egy szülész-nőgyógyászt (kérésedre megnevezem) és nem ajánlotta a lúgos kémhatású szappant a savas intim területek tisztítására, kifejezetten az egyéni érzékenységekre hivatkozva? Valóban minden esetben elfogadható ez a fajta tévedhetetlenség és valóban etikus, az etikáról szóló cikked? Nyugodt álmokat kívánok Neked és tiszta szívből kívánom, hogy ne érezd soha amit én éreztem ma a cikked kapcsán.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Amanda, sajnálom, hogy az általánosságban leírt, és még csak véletlen sem nevesített gondolatokat támadásnak élted meg, magadra vállalva azt ami nem személyesen neked szólt. Természetesen hangot adhatsz Te is a véleményednek, bár a személyeskedő, támadó stílus, amiben tetted, legalább annyira nem etikus, mint amennyire Te annak gondolsz egy meg nem személyesített kép által közvetve született bejegyzést. Egészen pontosan EGY kép hordozta információtartalom disszonanciája, és az évek óta halmozódó gondolatok együttesen. Ne haragudj, hogy megjegyzem, de ha nem a Tiéd lett volna, teljesen máshogy értelmezed ugyanazokat a szavakat, és talán Te is helyeseled és osztod a véleményt. Szeretném én is lezárni a vitát, csak a válaszadás jogával éltem.

    VálaszTörlés