2014. október 20.

Fűszeres fehérborkrém... szappan

Valószínűleg a borászok és borbarátok most felhördülnek, de elsősorban őket megnyugtatva szeretném elmondani, hogy egyáltalán nem elpancsolási szándékkal vetem bort. Egyszerűen csak a másnapig elől hagyott maradéknak szántam a lefolyónál jobb sorsot. (Tudom, minőségi bort csak úgy elől hagyni is szentségsértés.) És ha már fehérbor, akkor egy szép bézs borkrém jutott róla eszembe, sallangok nélkül. Az előkészületek részeként az alkohol nagyját kimelengettem belőle, és egy másik trükköt is bevetettem, amit klubtársunktól, Emőkétől tanultam. Az ő nagy ötlete az, hogy az ismeretlen mértékben savas bort szódabikarbónával semlegesítjük, így nem ér (annyi) meglepetés a szappankészítés során. Az eljárás során szinte meg sem lepődtem, hogy a savas pH elmúltával a roséba hajló fehérbor szinte lilásba hajlott. Majd a lúg hozzáadásakor természetesen megérkezett a szokásos szín is, amit Lye Monster szokott maga után hagyni. Megőrzendő a krém színt, biztos ami biztos, egy kevés titándioxidot mindenképp szántam a szappannak. Az eredeti terv szerint "borhabnak" szántam, ezért a kemény olajok aránya 80% ebben a masszában, és nem is akármilyenek! Kókuszolaj, sheavaj, babassu olaj, pálmamag olaj, szójaolaj és ricinusolaj, az összetételnek megfelelően magasabb superfattel. Persze egy borszappan akkor is tartogat meglepetéseket, ha minden eliminálható ellenségre gondoltunk. :) Meggyőződésem, hogy a bor aromás anyagai varázsolják a masszát azonnal pudinggá, így búcsút inthettem a buborékoknak is. Sebaj, egy borkrém pont olyan finom, mint egy borhab. :) A borhoz fűszeres illatot tudok elképzelni, minimum unisex, ha nem egyenesen pasis formában: ciprus és fahéj illóolajokra esett a választásom. Ennyi jól habzó olajjal és a ricinus, babassu és shea ápoló hatásának köszönhetően akár borotválkozáshoz is kiváló lehet. A benne lévő illóolajoknak egyébként is tulajdonítanak fertőtlenítő, összehúzó hatást.
Amikor elkészült a citrusos szilikonformám a tavaszi szappanklubon, az Ember persze kocsikereket látott benne. Hát ha így, akkor vessük be: szüreti kocsikerékkel díszített borszappan isteni fűszeres illattal. Amikor fotóztam, vettem csak észre, mennyire jól áll neki a véletlen született rusztikus megjelenés.

Spicy wine cream soap
Originally I was to make a whipped soap, but - thanks to the aromatic substances of the wine - this soap seized incredibly fast, so bye-bye bubbles. But the 80% of hard and nourishing oils and the EOs can make it to be a good shaving soap. Ingredients: coconut oil, shea butter, babassu, palm kernel, soybean and castor oil, white wine, cypress and cinnamon EOs, TD. The top is textured with my homemade silicone mat. (It is citrus patterned, but my hubby only can see wagon wheels on it. :) Perfect for this theme!

1 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jól hangzik, meg jól is néz ki... igazi őszi élvezet! :)

    VálaszTörlés