2014. október 20.

Mostan színes tintákról álmodom

Mostan színes tintákról álmodom.
Legszebb a sárga. Sok-sok levelet
e tintával írnék egy kisleánynak,
egy kisleánynak, akit szeretek.
Krikszkrakszokat, japán betűket írnék,
s egy kacskaringós, kedves madarat.
És akarok még sok másszínű tintát,
bronzot, ezüstöt, zöldet, aranyat,
és kellene még sok száz és ezer,
és kellene még aztán millió:
tréfás-lila, bor-színű, néma-szürke,
szemérmetes, szerelmes, rikitó,
és kellene szomorú-viola
és téglabarna és kék is, de halvány,
akár a színes kapuablak árnya
augusztusi délkor a kapualján.
És akarok még égő-pirosat,
vérszínűt, mint a mérges alkonyat,
és akkor írnék, mindig-mindig írnék.
Kékkel húgomnak, anyámnak arannyal:
arany-imát írnék az én anyámnak,
arany-tüzet, arany-szót, mint a hajnal.
És el nem unnám, egyre-egyre írnék
egy vén toronyba, szünes-szüntelen.
Oly boldog lennék, Istenem, de boldog.
Kiszínezném vele az életem.

Azóta motoszkálnak ezek sorok a fejemben, amióta megkaptam azt a pigment próbacsomagot, amivel a mozaik szappan kockái is készültek. Egyébként is ez az egyik legkedvesebb versem. Nem mintha Kosztolányi lenne a kedvencem, de Latinovits mélabús előadásában egyszerűen verhetetlen! Amikor Omar Anyu meghirdette a szappanbarát program szeptember-októberi összevont fordulóját, nem volt kérdés, mivel készülök. Egyszerre színes festő szappan és irodalom ez a kavalkád, ami egyébként a karácsonyi kollekció alapját fogja képezni. Minden szappanon a havat szeretném majd megidézni. A hóra azt mondjuk fehér... aztán magunk elé képzelünk szebbnél szebb téli tájakat, képeket, és mit látunk? Kék, lila, rózsaszín, sárga... sosem dolgoztam még színpaletta után, de ez a kép, és ez a téma tökéletes alkalom.
Ehhez a masszához muszáj volt bevetnem a titándioxidot, hogy kellően fehér alapra rajzolhassak aztán a kiszínezett házi melt&pour alappal, ami mintegy jégfolyókat vágott a környezetébe. Segített nekem a szappanpor is, így egyszerre azt is lehet látni, hogy a glicerin csíkok melletti vékony sávban nem volt lehetősége kialakulni. Az alapmassza összetétele: kókuszolaj, olívaolaj, kukoricacsíra olaj, szójaolaj, disznózsír, kókuszkrémmel gazdagítva, és kubebaolajjal illatosítva. A melt&pour idegen toll, még a klubról maradt, amire Omar Anyu készítette :) Ugye a kedvenc pizzás dobozos videót már mindenki ismeri?! ;)

Ui.: Az a legszebb ebben a kezdeményezésben, ahogy félig vagy teljesen idegen emberek pár sora, egy képe, egy gondolata megérinti a szíved!  Itt az első összefoglaló: http://www.soaps-and-co.com/szappanbarat2013/413-szappanmuveszet. Fogadjátok szeretettel Omar Anyutól.

Poetry soap challenge
This is the point where I can't give you a good translation. Because this soap was made after a beautiful hungarian poem that is painting with colours. I know you understand me now. Just listen to it. The base: coconut, olive, corn, soybean oils and lard with coconut cream, scented with litsea cubeba. The colours were mixed in our favourite home made M&P recipe. This soap will be the base of my Seasons collection with its snowy-frosty colourful whiteness.

1 megjegyzés: