2014. augusztus 24.

Hévízi iszapos, kakukkfüves, majdnem szimplán

Ugyanis Anikó kolléganőmnek az volt a vágya, hogy ha már fekete iszapos szappan, akkor milyen jól nézne ki a letisztult, tiszta fekete design. Nadehát! én nem tudom magam meghazudtolni! Hogy a kecske is jóllakjon, a káposzta is megmaradjon, lett tiszta fekete (itt-ott glicerin folyókkal erezve a magas folyadéktartalom okán, amiről Auntie Claránál olvashatunk), és csak a tetejét dobtam fel annattós hullámokkal. Így a megfelelő szögből nézve mindketten elégedettek lehetünk. Az annattónak igazából túl sok hatása nincs szappanban, leszámítva a gyönyörű színét. Talán antioxidáns hatása érdemel említést és az, hogy a dél-amerikai indiánok napégésre, Omar Anyu forrásai szerint pedig fertőtlenítő hatása miatt is használták.
Na de a többi összetevő... igazi nagyágyú lett tőlük ez a szappan! Az olajok nagy része, az iszap, a gyógynövény macerátum, az illóolajok mind arról ismertek, hogy a gyulladásos bőrbetegségek tüneteit nagyszerűen enyhítik, és elősegítik a bőr regenerálódását.
A Hévízi iszapról már írtam korábban: csodákra képes az ízületi gyulladások kezelésében, de senkit nem hitegetnék azzal, hogy ezt szappanon keresztül is képes kifejteni. Viszont alkalmazható bőrbetegségek esetén is (pl. pikkelysömör). Huminsav tartalma fertőtlenítő, adszorbens hatással bír, a benne lévő nyomelemektől a bőr bársonyos lesz. Kis híján kifelejtettem a ként! Pedig fontos szerepet játszik a bőr megújulásában, az elhalt hámsejteket eltávolítva pedig a megtisztulásában. Kakukkfű macerátuma várta már év eleje óta a sorsát, olívaolajban csücsülve méregzöld levet eresztett. Őrületes illatfelhő szállt belőle, nem is választhattam volna más illóolajat mellé, ami szintén nagyszerűen egészíti ki az iszap hatását. Bőrfertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, légúti fertőzések enyhítésére alkalmas, erős olaj, ezért az érzékeny csoportok óvatosan használják! Az illatot lágyítottam nyugtató, regeneráló levendula illóolajjal. Az olajkombinációból most sem hiányozhatott a disznózsír, amit azért tartok jó szappan összetevőnek, mert zsírsavösszetétele kiváló vivőanyaggá teszi, elősegítve a gyógynövények hatóanyagainak kioldódását és felszívódását. Került még bele kókuszvaj, hogy jól habozzon, kukoricacsíra olaj, olívaolaj, ricinusolaj és szőlőmagolaj, mind a már fent említett tulajdonságaik miatt. Gazdagítottam még tápláló, nyugtató tejsavóval. Még egy gyógyszappan sem kívánhatna magának többet :) A mica por, ha aggodalmat kelt az érzékeny bőrűekben, könnyedén lemosható első használattal.
Ütős, ugye? Azért egy szép pecsétet megérdemelt ;)

Hévíz mud soap with thyme
My colleague told me, that this black mud soap has to be very simple, just black and nothing else. But I just can't make a pure one-colour soap, so I had to swirl at least the top... and what about a Mica stamp? To soap is made of lard, coconut, olive, corn, grapeseed and castor oils, thyme infusion and whey, scented with thyme and lavender EOs. The top is swirled with annatto infusion.The black colour is from Hévíz mud, that came from one of the most famous thermal spas and is located here, in Hungary. :) It would be my pleasure if you read the above mentioned article about it.

5 megjegyzés:

  1. Nem tétlenkedsz! :) A kolléganő igazán örülhet!

    Üdv,

    Omar Anyu

    VálaszTörlés
  2. Ó, már megvolt tábor előtt, csak lassan száradt, és nem tudtam sokáig pecsételni. Meg vártam a természetes fényre is, de aztán rájöttem, hogy a sötét szappannak az pont nem tesz jót :)

    VálaszTörlés
  3. Hi. Can you advise how to apply the mica to get the effect? Are there any tutorials that demonstrate?

    VálaszTörlés
  4. Hi. Can you advise how to apply the mica to get the effect? Are there any tutorials that demonstrate?

    VálaszTörlés
  5. Hi Christine, it's not a big trick :) The secret is that I applied the mica with a quite thin (size about 8) brush on a freshly cut bar when it was still sticky enough. This is why the cover is not consistent. I stamped it right after applying the mica.
    Best regards and good luck! :)

    VálaszTörlés