2014. január 19.

Tökösmákos - foodsoapchallenge

Egy sütőtök várt a konyhában a nagy lehetőségre már karácsony előtt óta. Hát most végre elérkezett az ő ideje! :) A lökést Joanna Abbott Shmidt, a TheSoapBar.blogspot.com tulajdonosa adta, amikor a blog kiterjesztéseként létrehozott fb csoportban meghirdette a #foodsoapchallenge-et.
A feladat egyszerű volt: használjunk olyan ételt a szappanban/-on, amit azelőtt nem próbáltunk, akár püré, por, folyadék formában. Több sem kellett, a dizájnt is megálmodtam hamar: sütőtök a masszában, a tetején olajban elkevert chili por, és menet közben még a mák bevetése is eszembe jutott. Hát a név innentől kezdve nem is volt kérdés. A töknek igazából a színén van a hangsúly, a cukortartalma pedig megdobja a habzást. Az már csak hab a tortán, hogy narancssárga zöldség lévén tele van antioxidáns, pattanásűző béta-karotinnal. Egyébként C és B vitamin is van benne, de ha mindet nem főztem volna el a homogén pürésítés érdekében, a lúg biztos befejezte amit elkezdtem. A színét megtámogattam egy kevés kurkumával, biztos ami biztos. Egyszerű olajösszetételt használtam: kókuszvaj, extraszűz olívaolaj, szójaolaj - hogy tudjak sokáig rajzolgatni, és tökmagolaj, mert itt van a helye. Utóbbi jól ápolja az érzékeny, gyulladásra hajlamos bőrt, helyreállítja egyensúlyát, tonizál, regenerál. A mák finoman radíroz, a közepébe és a tetejére is szórtam belőle. A chilit nagy jóindulattal Taiwan swirl-nek nevezhető technikával oszlattam el a tetején. Már a konyha félhomályában is nagyon jól mutatott, hát egy fotó erejéig az Ember tízezer luxos lámpája elé tettem. Aaah! Gyönyörű!
Persze ahogy annak lennie kell, minden rossz, ami egy szappannal megtörténhet, az megtörtént. Részleges gélesedés, aminek hála legalább megmaradt a tetején a világos tónus. Szappanpor: na ő most nem maradhatott, mert agyonvágta volna a képet. Buborékok: talán egyszer-kétszer fordult elő velem, naná, hogy épp a versenyző produkálja. A chili-olaj bizony átmossa a környezetét, így nem érvényesülnek olyan szépen az örvények. És a válasz: nem csíp a szappanban, nincs hyperaemiás hatása sem, de azért a baktériumok ellen dolgozik, remek antioxidáns és újraépíti a fáradt bőrt. Nagyon pofásra sikerült, az Ember önszántából nézte meg közelebbről! Citromolajjal illatosítottam, nagyjából meglepetésként, de azért nem hanyagolható el faggyúműködést szabályozó, fertőtlenítő és érfal-erősítő hatása.

Pumpkin - poppy seed - chili
Inspired by Joanna Abbott Schmidt (TheSoapBar.blogspot.com) and her soap challenge. Made of pumpkin puree, coconut oil, extravirgin olive oil, soybean oil, pumpkinseed oil, a bit of turmeric powder, poppy seed. I tried a Taiwan swirl with chili powder in oil. Scented with lemon EO. Partial gel, soda ash and bubbles, and bleeding color also attacked the design, but it came out great anyway. Thank you, Joanna!

2 megjegyzés:

  1. Nagggyon dögös! :) Gratulálok! Hol lehet követni a verseny állását?

    Omar Anyu

    PS: A kurkumát véletlenül magyarul írtad bele az angol fordításba (turmeric).

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm!!! És a figyelmeztetést is, a fejemben még turmeric volt, a kókusz is majdnem magyar maradt :) Igazából nem tudom, hogy mi alapján válogatja be a legjobb képeket, de majd belinkelem, ha bekerülök.

    VálaszTörlés