2013. július 13.

Bétakarotin szappan

Még térdig járunk a nyárban, de mire ez a szappan beérik, addigra már igencsak az utolsókat fogja rúgni. Épp aktuális lesz elkezdeni gondoskodni a nyár végi bőrápolásról, a megszerzett barnaság "konzerválásáról" (nem épp helytálló szó egy natúr szappan esetében :)). Sárgarépa, paradicsom, sárgadinnye, piros pálmaolaj, körömvirág, pirospaprika, csipkebogyó, kakukkfű... igen, utóbbiról én is csak az összetevők tanulmányozása közben tudtam meg, hogy az élmezőnyben van - a legideálisabb illat ehhez a színhez! Mi más nevet lehetne adni egy olyan szappannak, ami a karotinokban leggazdagabb növényekből készült?! Ezek a színpompás összetevők nem csak a színt őrzik meg, de a bőr egészségét, és fiatalságát is. No de inkább részletezem egyesével a hatásukat:
- sárgarépa: hosszú hónapokig maceráltam olívaolajban, majd ezt az olajat használtam fel. Ebben az esetben az olajos macerálás különös jelentőséggel bír, hiszen épp a zsírban oldódó A-vitamin előanyagának kinyerése az egyik fő cél, mely antioxidáns hatással bír. A sárgarépa olaj vitalizálja a fakó bőrt, előkészíti a napozásra, fényvédő hatású (ezt idén már lekéstük, de jövőre sincs még késő) segíti az azt követő regenerálódást, végül ragyogó, hosszan tartó barnaságot eredményez.
- paradicsom: a középső, rózsaszínebbre sikerült részbe került a pirospaprikával együtt. Az Ember meg is jegyezte, hogy miért nem lecsó szappannak hívom :) Hatóanyaga a likopin, ami szintén a karotinok családjába tartozik. A bőrt hidratálja, fokozza a rugalmasságát, feszességét a kollagén termelését serkentő hatásán keresztül. Tisztító hatását gyerekkorunkban csak darázscsípés után használtuk ki. Ha édesanyánk ismerte ezt a hatását is, akkor kamasz korunkban a pattanásainkat kezelte vele. De ma is van mit tisztítani, főleg ha büdös városban élünk.
- sárgadinnye: hát az úgy volt, hogy még kora tavasszal vettem sárgadinnyét. Ahogy ettem, megakadt a szemem a magokon, ebben a pillanatban már az Ember is tudta, hogy szappanra gondolok. Kicsit szikkasztottam, majd nyakon öntöttem szőlőmagolajjal, aranysárga színe lett a hetek múlásával. Gyulladáscsökkentő, erősen hidratáló hatású, kiváló az aknék ellen, és a zsíros, kombinált bőr ápolásában. Egyébként a májat is védi, és enyhíti a klimax hatásait, de ehhez naponta kéne megenni az egész szappantömböt.
- piros pálmaolaj: vagy szebben, fennköltebben: organikus pálmavaj, tipikusan olyan vaj, ami finomítva nem ér semmit, no de így! Magas antioxidáns tartalmú, jól ápolja az ekcémás, dermatitiszes, aknés bőrt, hidratálja, rugalmassá, simává teszi azt, és segíti az új sejtek képződését.
- körömvirág: sokoldalú, rengeteg hasznos anyagot tartalmazó növény. A bőrt fertőtleníti, gombaölő, segíti a sebgyógyulást, mélyre jutó gyulladáscsökkentő hatása a visszerekig is elér, de a felületen is hat a pattanások, sőt akár a fekélyek ellen. Hogy ezt a hatást minél jobban kiaknázzam, egy marék virágot hónapokig maceráltam, ennek csak az aranyszín olaját használtam fel. Egy másik marék csak egy éjszakán át lazult a pálmavajban, hogy kiszabaduljanak a hatóanyagok a szárazvirág mélyéről, s egy az egyben kerültek a masszába, így nagyon enyhe masszírozó hatást és még ragyogóbb színt adva a szappannak (hiánya jól látható a sárgásabb, és a középső, paradicsomos sávban).
- pirospaprika és kakukkfű: mindkettő pezsdítő hatással van a bőrre, így annak anyagcsere folyamataira is.
- csipkebogyó: bőrregeneráló, rugalmasságát helyreállító hatásáról már korábban is írtam.
- zöldcitrom héja: ez csak hirtelen indíttatásból került rá. Pont előző nap vettem lime-ot, és úgy éreztem, feltétlenül ezzel kell díszítenem. Lereszeltem gyorsan, kicsit szárítottam, és hajrá - fantasztikus az illata. Már egy ideje egyébként is szerettem volna citromos szappant készíteni, de nyár előtt ez nem tűnt jó ötletnek, mert a citromolaj fotoszenzitív. A bőrt frissíti, kiegyensúlyozza a faggyútermelést, így mattítja és ragyogóvá teszi.
Az olajkombináció ezekhez a hatásokhoz illeszkedve állt össze: öregedést késleltető rizsolaj, nyugtató, hidratáló szőlőmagolaj, kókuszvaj és olívaolaj, ami elengedhetetlen, és a színében is harmonizáló pálmavaj. Kaptam szülinapomra új szilikon szappanöntő formát, amit végre letesztelhettem. Egyrészt nagyon kényelmes, bár a színe borzasztó, másrészt pont olyan formájú szappanokat készíthetek vele, amilyeneket szeretek, harmadrészt úgy pottyan ki belőle a tömb, hogy öröm nézni! A képen már megnyitottam a formát, de használatban teljesen egyenesen áll, mert van egy teteje, ami megakadályozza, hogy a folyadék súlya szétnyomja a falát. Micsoda jó kis ajándék!

(Forrás: elemental.eu, Tiszta Szívvel Műhely, Antalvali, homeandart boltja)

4 megjegyzés:

  1. Szia! Szeretném megkérdezni, honnan szerezted a szilikon öntőformát a négyzetalakút? Köszönettel Emőke

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Etsy-n vettem, nem emlékszem, hogy melyik boltban, de egy ugyanilyet:
    http://www.etsy.com/listing/158837059/soap-mold-silicone-mold-soap-mould

    VálaszTörlés
  3. Szia!

    Szeretnék ilyen szappant rendelni, de a Meskán nem találtam. Esetleg máshol?

    Köszönettel: Edit

    VálaszTörlés
  4. Szia!

    Sajnos mostanában nem lesz ilyen, csak hónapok múlva. Esetleg a sütőtökös hasonlít erre, ha ki szeretnéd próbálni.

    VálaszTörlés