2013. március 23.

Reggeli K.CS.K., avagy a kávés-kurkumás bonbon

Kicsit off, de mindenképp meg kell osztanom ezt az ötletet. Szerettem volna a kedvesem betegségét egy kis csodatévő kurkumával enyhíteni. Mostanában több okból is ez az egyik sláger a fejemben, de erről majd később, máskor mesélek. Hogy miért is várok tőle csodát?
"A kurkumin (sárga festékanyag) erős antioxidáns, terápiás alkalmazása nagyon hasonló számos bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő, antikarcinogén (daganatellenes), antibakteriális, antivirális (vírusölő), antimikrobás, immunstimuláló vegyület... Növeli a májban és egyéb szövetekben a glutationszintet. A glutationt, vagy rövidebben GsH-t, melyet a tudósok gyakran csak a test természetes gyógyító anyagaként tisztelnek... A kurkumin gátolja a fájdalommal kapcsolatos, prosztaglandinoknak nevezett anyagok szintézisét a szervezetben..." 
Persze először megpróbáltam, magamat meghazudtolva(!) először megkérdezni, hogy hajlandó lenne-e naponta egy pici kurkumát megenni, mondjuk pasztilla formában. Meglepetésre nemet mondott, amibe én, szintén meglepetésre, nem tudtam belenyugodni. Gondolkodtam, hogyan is rejtsem el, kapszulát ugye nem veszünk, mert drága, és ki tudja, mi van még benne fölöslegesen. Ekkor jött a nagy ötlet, hát a CSOKI! Ha a chilis csoki ízlett neki, akkor várhatóan nem fog elzárkózni a fűszerestől. Kicsit tompítandó az ízt, arra gondoltam, teszek bele kávét is. Ennek a kettőnek biztosan nem tud ellenállni. Hogy itt jönne a neheze? Házi bonbonokat készíteni, ha lehet, még nagyobb őrület mostanában, mint a szappanozás. De én nem akartam túlbonyolítani, formára költeni(!), hisz épp az ízek összedolgozása a lényeg. Íme a recept:
- egy tábla minőségi étcsoki (mindketten azt szeretjük)
- a csoki fajtájától függően 2-5 dkg vaj
(- esetleg cukor)
- egy evőkanál holland kakaópor 
- egy csomag kurkuma (megbízható forrásból, kb. 20g)
- annyi kávéskanálnyi instant kávé, ahány "adagot" tervezünk
Utóbbi a csokikockák számából kikövetkeztethető. Először a vajat olvasztjuk meg vízfürdőn. Az egyetlen, amit el kell tanulnunk a bonbonozóktól, hogy a csokit nem szabad túlmelegíteni, mert visszafordíthatatlanul összecsomósodik. A következő lépés a fűszer és a kávé hozzáadása, és végül a csokié. Az intenzív ízanyagok miatt figyeljünk a minél gondosabb keverésre, de ne sokáig bíbelődjünk az előbb leírt hatást elkerülendő. Végül egy kiskanállal a masszából halmokat pakolunk egy sütőpapírra. Ezeket hűtőben jól megdermesztjük, majd a kakaóporba forgatjuk Már csak valami személyre szabott, újrahasznosítható díszdoboz kell, és készen is van a névnapi ajándék. A koffeintartalommal vigyázzunk, mi például mindketten kerüljük a délutáni kávézást. Így lett reggeli a kávé-csoki-kurkuma.
Hál' istennek ízlik neki! :)


(Forrás: AntalVali.com)

3 megjegyzés:

  1. Bréking! Annyira ízlett neki, hogy kért újabb adagot!

    VálaszTörlés
  2. Ebbe az adagba tettem szőlőmaglisztet is, hogy még ütősebb legyen!

    VálaszTörlés
  3. A kurkumát legkönnyebben rizzsel lehet "beadni" a családnak. :) Nálunk a legelvetemültebb "ezténnemeszemmegsemmiképp" gyerek is boldogan tömi magába a "sárga rizst", amit lehet még bolondítani borsóval, kukoricával, piros kaliforniai paprika kockákkal, petrezselyemmel. Ráadásul tényleg finom. Rizs főzővizébe egy kanálka kurkuma por és annyi. :)

    VálaszTörlés