2014. május 12.

Aleppo Maxi

Végre, végre, végre! Minden szappanszerelmes álma, az aleppói valamilyen nem egészen, de majdnem teljesen autentikus verziója nálam is sorra kerülhetett! Álmodoztam róla régen (itt egy linkgyűjtemény annak, aki erről az egyik legősibb szappanról szeretne többet olvasni), készítettem is egy jó magyaros verziót, ami önmagában egy nagyon tuti szappan lett, de remake-nek is gyenge :) De most! Csodás minőségű babérolajat rendeltem, amikor megkaptam, nem hittem a szememnek, mitöbb majd elsírtam magam a gyönyörűségtől. Méregzöld, zsír állagú, és olyan mellbevágó fűszerillata van, hogy a készítés után napokig nem távozott a konyhából. (A gél fázist mutató kép közepén bevágva látható, sajnos nem voltam észnél, hogy kanálban lefotózzam.) A klasszikus aleppói 2-30% babérolajat tartalmaz, láttam neten árulni 40-50%-ost is, de cég többi termékéhez viszonyított ára alapján (ami így is elég borsos volt) nem hiszem, hogy ennyi van benne. Igazából magam sem hiszem, hogy 30% fölött nagyon sok hozzáadott értéket képviselne, hisz a mellette megtalálható olívaolaj hatása sem elvesztegethető. Nos én nem cicóztam, 25% babérolaj, 75% extraszűz olívaolaj, és semmi más! Persze, persze, lúg, víz, utóbbinak később még lesz jelentősége. Hozzá az eddig még be nem mutatott, viszont épp neki kitalált új öntőforma! A név is az arányból következett, majd készül egy kisebb mennyiséget tartalmazó testvére is, amiből más is kaphat, mert ebből bizony nem adok senkinek :) (Épp ezért nem is vagdostam le belőle semmit a külcsín kedvéért, nem akartam egy cseppet sem elvesztegetni.) Azért csak majdnem autentikus, mert egyrészt nem napokig főtt egy évszázadok óta erre használt üstben, másrészt nem vagyunk Szíriában, ahol a nap is máshogy süt. Eredetileg hideg eljárást terveztem, mert én azt kedvelem (meleg eljárásban Omar Anyu a nagy spíler).
Aztán olyan kedvem volt, hogy bebugyolálás helyett (mert a gél fázis nálam alap) inkább kitettem a napfényes télikertbe, hadd érezze magát a Közel-Keleten. Szinte azonnal elkezdett gélesedni, miután elment a nap (mert mikor boruljon be), bebugyoláltam, hogy megőrizzem a reakcióhőt. Közel 24 órán át tartott így a gél fázis, kb. a felétől persze már jóval alacsonyabb hőmérsékleten. A malőr annyi volt csak, hogy kicsit meglódult a kezemben a folyadék, amit - ahogy olívaszappanoknál tanultuk - egyébként is csökkentenem kellett volna, így meg vagy 33%-ot sikerült beletennem. A szilikon forma nem szellőzik, így egy hét után is még annyira lágy volt, hogy inkább bedobtam a sütőbe két órára. Így nem is meleg eljárás, de cpop (cold process - oven process), amitől merevebb lett, de mégis csak a fagyasztózás után tudtam csak kiszedni a formából. Ha beírjuk a receptet a SoapCalc-ba, hát sírunk a rémesnek ható tulajdonságok láttán, és kb. erre számíthatnánk, ha nem tudnánk, hogy valamiért mégiscsak ez a szappan regnál évezredek óta. Nincs más hátra, várunk vagy fél évet. Képes beszámolót ígérek a színváltozásról!

2016.07.04: Update! Ígértem jól megérett szappanról színváltozásos fotót. A kezdeti dolgokról csak szóban tudok mesélni: kb két hónap után jelentek meg a sárgulás-barnulás első jelei, és eltartott még pár hónapig, míg felvette a klasszikus színt. Most, két év után, úgy döntöttem, belenézek :) A belsejében még ott az intenzívebb illat, de a külseje is még elég fűszeres. És voilá! Ilyen zöld a belseje! Egy év múlva újra feltörök egyet :)

Alep-like laurel soap
I could acquire a beautiful, high quality laurel oil, that is much more like a butter, because it is solid in room temp, dark green, and has a wonderful aroma. (See it on the gel phase picture) I used it in 25% with extra virgin olive oil, no additives, no scent. Because of a mistake it was made with 33% fluid instead of about 20-25%. Originally I wanted CP, but somehow I had to get rid of fluid to be able to unmold it, so finally I CPOP it.

3 megjegyzés:

 1. Aaaahhh! Ez már aztán valami!!!! :) Gratulálok, gyönyörűséges!

  Omar Anyu

  VálaszTörlés
 2. Imádom a babér olaj illatát! Én 3 éve készítettem egy ilyen szappant, azonos arányokkal mint a tiéd. Egy darabot eltettem a gyűjteményembe, méltó helyre került egy Aleppói szappan mellé.;) Szuper ez a szappankád és stílusos formát készítettél hozzá! :)

  VálaszTörlés
 3. Köszönöm mindkettőtöknek! Teljesen odavagyok én is ettől a zöldtől, az illattól, és örülök annak is, hogy a forma ilyen szép lett. Azt nem tudom, hogy hogy fogom megállni, hogy egy darabot megőrizzek az örökkévalóságnak :)

  VálaszTörlés