A hajápolás és a szappan

Nehéz kérdés, és vitathatatlanul nem mindenkinek lesz egy nagy "igen" a válasz. Éppen ezért szeretnék a "hogyan"-ról és a "miért"-ről beszélni most. Egy biztos: nem szeretnénk - ha egy mód van rá - SLS-sel locsolni a hajunkat, főleg ha már odáig eljutottunk, hogy egy natúr szappanos blogot lapozgatunk. :) Egy népszerű, és gyakran emlegetett tévhitet azért szeretnék ezzel kapcsolatban eloszlatni. Gyakran állítják, hogy a hajunk, hossztól függően több futballpályányi felszívó felület. Ennek csak a fele igaz: valóban több futballpályányi, de mégsem olyan, mint a bőrünk vagy a szájnyálkahártyánk, vagyis attól nem kell félnünk, hogy hatványozottan nagyobb mennyiségű mérget fog felszívni. Amire a felületével kapcsolatban gondolnunk kell, az csupán a benne megtapadó kosz, por, baktérium és allergén. Ezeknek a nagy része csak bizonyos szakmákban, illetve pollen-dús időszakban bír jelentőséggel, tehát hessegessük el gyorsan a gondolatot.

Térjünk vissza a fő kérdéshez, a szappanos hajmosáshoz. Nagyon érdekes, bár számomra sok ponton vitatható (pl. a gomba okozta problémákról, mint amilyen a korpa is, és a lúgos/savas vegyhatásról egész mást tanultunk az egészségügyi felsőoktatásban) cikket írt erről Evik, amiből az is kiderülhet, hogy Neked ajánlott-e a hajápolás ezen formája. Azért írtam, hogy kiderülHET, mert számomra pl. az derült ki, hogy nagyon nem ajánlott. Hosszú hajam van, elég gatya állapotban volt a hullámos/göndör határon szinte természetes szárazság miatt. És olyan kemény vizünk van, hogy még Chuck Norris is megrettenne (az Embert idéztem). Valamiért mégis egyre népesebb azoknak a tábora, engem is beleértve, akik rajongunk a samponszappanért. Ezért is mondom azt, hogy Magad próbáld ki, előítéletektől, tévhitektől mentesen, hogy Neked beválik-e. Azt gondolom, sokkal többeknek hoznak átütő változást az életében, ha tudnák, hogyan kell a szappant megfelelően használni, mire kell kezdetben és azután számítani.

1. Számítani kell például arra, hogy az sls-től agyonszárított és irritált fejbőr nem fogja egyik napról a másikra feladni elszánt védekező álláspontját, az intenzív faggyútermelést. Vagyis várhatóan még jobban is fog zsírosodni egy darabig, mint előtte tette, mert ez a zsír nem fog felhasználódni a kiszáradt fejbőrön. Nekem egy nehéz félévem volt, mire magamtól megtanultam, hogyan használjam, és mire átállt a fejbőröm egy normál faggyútermelésre. (Előbbi miatt ha valaki samponszappant kap tőlem, attól mindig megkérdezem, hogy tudja-e, hogyan kell helyesen használni. Ne landoljon a kukában egy szappanom sem csupán az információ hiány miatti kudarc okán!)

2. Számítani kell arra is, hogy amikor abbahagyjuk a tucatnyi szilikonos, optikai tuningos hajápoló használatát, ki fog derülni, hogy alattuk milyen ijesztően tragikus állapotú hajszálak lapulnak. Hajhossztól függően többek közt ezért várathat magára az átütő siker: le kell nőnie a töredezett hajnak. Másik forrásom ez a cikk, melyben az író gyönyörű hajának változását mutatja be képekben. Egyébként nekem is ilyen a hajam, és hasonlókról tudok beszámolni.

Használat:

Nem, ezt sajnos nem lehet annyival elintézni, hogy "végy mogyorónyit a kezedbe, habosítsd fel, mosd le".

Először is vedd magát a szappant a kezedbe. Ha hosszú a hajad, előtte hajtsd előre, fésüld át. A bevizezett szappannal a már bevizezett hjat a fejbőrnél kezdd el mosni. Gyakorlatilag egy alapos fejbőr átsikálással kezdünk, ezután haladunk lefelé.

A habosítás viszont duplán igaz: ha nem habosítod fel nagyon, és tényleg minden négyzetcentiméteren a hajad, akkor csak egy tapadós szappanréteg kerül rá. És mint tudjuk, a habzó szerek tisztító hatása a buborék felületi feszültségében rejlik.

Épp ezért leöblíteni is még habos állapotban, inkább melegbe hajló langyos vízzel kell. A hideg kicsapja megint a szappant a fellazított kosszal együtt még a hajon, a forró utat nyit a hajszálak keratin lapjai közt a lúgos pH valóban nem túl kíméletes hatásának. Azt érezni fogod, hogy kell-e még egy mosás: többször nem, mint igen.

És a másik nagyon fontos elem: az öblítés savanyú anyaggal. A savas szót nem mertem leírni az első mondatban, pedig pont ez a lényeg. (Extra hozadék: gyengéd gyümölcssavas arcfrissítő hámlasztás hetente egyszer :)) Az ecetes öblítés célja a maradék szappan feloldása, emellett természetes hajfényként is üzemel. Utóbbi hátterében épp az áll, hogy a hajszál természetesen savas pH-ja visszaáll és lezáródnak a lúgos hatásra megnyílt keratin lemezek. Másik feladata, hogy ellensúlyozza a nagyon kemény víz mellékhatásait. A kemény víz Ca és Mg tartalma a Na vagy K ionnal helyet cserélve (mivel a zsírsavakhoz jóval könnyebben kötődnek) vízben sokkal kevésbé oldódó szappansókat hoz létre. Ezek csúfolkodnak a kád szélén is, és ezek képezhetnek matt réteget a hajon, ha nem teszünk ellene.
Használhatsz erre a célra hígítva citromlevet, ecetet. Előbbinek kicsit alacsonyabb a pH-ja, ami megint száríthat. (Kép: Irena Marchu) Én az almaecetet kedvelem leginkább, abban több a tartalom (pl. pektin) is. A hígítási arány: 1-2 evőkanál ecet vagy cirtomlé, 1 liter vízben. Rendszeresíthetsz erre a célra egy kancsót, vagy egy ásványvizes üveget is. Megbolondíthatod hajápolásra ajánlott gyógyteával is, pl. rozmaring, csalán, henna, dió (szőkék óvatosan), vagy akár 1-2 (nem több!!) csepp illóolajjal (rozmaring, ylang-ylang, teafa, levendula). Ezt a keveréket csak annyira öblítsd le, hogy a víz már ne legyen színes, vagy ne legyen nagyon hányás szaga az ecetnek - a maradék ecetszak elpárolog, tényleg.

Én szabad szélben szárítom, és hajformázót sem használok. Hidd el, ha csak dúsítási céllal kentél mindent a hajadra, arra hamarosan nem lesz szükség. A vékony szálú hajamnak a növekvő tömeg ellenére is tartása lett. Ha nagyon szeretnél dúsítani, kipróbálhatod ezt a módszert.

Lehet, hogy Neked nagyon töredezett a hajad, és megijedsz az első látványtól: kevés kókuszolaj vagy avokádó olaj hajvégápolás gyanánt. Lehet, hogy szőkített, erősen festett hajad van... nos igen, talán Te tényleg gondold át, hogy beválhat-e a szappan. Vagy kemény a víz Nálatok: az ecet nagy segítség.

Most úgy tűnhet, hogy szappannal hajat mosni sokkal macerásabb, mint samponnal. Valóban egy fél fokkal hosszadalmasabb, bár ugyanazt csináljuk: mosunk, öblítünk. De ott van cserébe az az idő, amit a szükségtelenné váló elszánt hajvégápoláson megspórolunk. Vagy épp a napi mosáson és szárításon: én hetente mosok hajat! Hidd el, azért cserébe, hogy eldobhatjuk a káros anyagokban bővelkedő samponjainkat, hajápolóinkat, megéri a kezdeti nehézség. A jutalom, dúsabb, erősebb, fényesebb haj, egészséges, korpamentes fejbőr - bármilyen műanyagon hangozzék is ez :)

1 megjegyzés:

  1. Csak mert szeretek belinkelni szerintem hasznos cikkeket: http://www.sunwarrior.com/news/natural-ways-to-make-hair-stronger-grow-and-shine-cover-grays-too/

    VálaszTörlés