2013. október 2.

Áttetsző szappan - alkohol nélkül!

Odavagyok az átlátszó szappanokért, mert mindig vidám, napfényes hangulatuk van. Egyszer kíséreltem meg készíteni egyet, de nem jött össze. :( Most már legalább azt tudom, hogy hol rontottam el. :) Egyébként meg nagyon fáj, hogy a hagyományos receptet követve egy vagyonba kerül az elkészítése. Ezért örültem meg annyira, amikor megláttam egy többnyire amerikai szappanosok által látogatott fórumon egy áttetsző (nem átlátszó!) samponszappant, amiben ... nem volt semmi extra! Semmilyen adalék, vagy vegyszer, csak három trükk. Az első, hogy 50% folyadékkal készül. Nem lett fázisszétválás, és nem szilárdult sokkal lassabban, mint a hagyományosak, annak ellenére, hogy a következő trükk használata esetén kifejezetten csökkenteni kellene a folyadékmennyiséget. Arra nagyon kíváncsi leszek, hogy mennyire zsugorodik majd. A második a 40% ricinusolaj, hozzá 30% kókuszvaj, 20% repceolaj (ez nem volt itthon, így a mindig biztos háttér, az olívaolaj helyettesítette) és 10% napraforgóolaj. Utóbbi kettő szerintem bármivel helyettesíthető, de ha javítani akarjuk az átlátszóságot, akkor tanácsos finomított, lágy olajakkal tenni, mert az elszappanosítatlan összetevők bizony ott lesznek a fény útjában. A harmadik a 0% superfat... igen, ezen én is erősen elcsodálkoztam. Technikailag logikus, épp az előbbi ok miatt, jó eséllyel a ricinus sokat kompenzál. És nem mellesleg egy göndör hajú néger lány tette fel a receptet, akinek minden bizonnyal van fogalma a száraz hajról. Ha neki beválik, nekünk miért ne! Ettől függetlenül ezt az adagot csak dekornak tervezem elhasználni, így a többi massza kompenzál, ha mégsem így volna. De egy keveset feltétlenül fogok belőle tesztelni magában is. A recept kvázi-CPOP-t (cold process oven process) indítványozott egy órás intervallummal. Én inkább csak langyítgattam a sütőben, a kötelező Sid pedig épp hogy kapott egy kis hőt alufóliába csomagolva a napon, és nem nagyon érhető tetten különbség. Először próbálom ki a festőbuzért, Omar anyuhoz hasonlóan én is a piros színt üldözöm. Álomszép árnyalat lett, és ezzel az áttetsző textúrával olyan, mint egy gyümölcsös nyalóka. Persze a pirosat üldözzük tovább... :) Amint mondtam, kicsit azért lassabban köt, úgyhogy kép hamarosan. :)
Update: elhalálozott a laptopom, úgyhogy épp amikor fel akartam tölteni a képet, kényszerű szünetet kellett tartanom. De most! Mindjárt jön a kép is, csak néhány adalék információ, ami napokkal később ért meg. Először is Sid, aki nem esett át hőkezelésen, pirosabb lett, mint a sütőben érleltek, ámde nyúlósabb is. Cserébe elfelejtettem kikenni a hasát, úgyhogy csak szeletben jött ki a formából, így nem tudom megmutatni. Amelyiket sütöttem, az elkezdett fagyasztás után izzadni, tapintás alapján szerintem glicerint, de pH-mérő híján ezt nem merném határozottan állítani. Szóval a konklúzió ehhez a recepthez egyrészt az, hogy a festőbuzér magasabb hőtől, úgy tűnik, lilásabb árnyalatot kap. Másrészt pedig az, hogy semmiképp ne fagyasszuk ezt a masszát, vagyis olyan formát kell használni, amiből garantáltan könnyen kijön. A sütőzés nem nagyon hozott változást az életében, tehát tekinthetjük energiapazarlásnak. Jelen állás szerint meggyőződésem, hogy eléggé zsugorodni fog. És voilá! A kép nem a fotósok álma, mert a készítésekor a hangsúly az áthaladó napfényen volt, mögé tettem egy csalános Sidet is, hogy látsszon, aminek látszania kell.
Újabb update: itt egy új szappan ugyanezzel a recepttel: http://emszappan.blogspot.hu/2013/11/karacsony-iv-snowman-boom.html, szóval a titok a türelem (mint a szappankészítés fő jelszava is).(Forrás: Tiszta Szívvel Műhely, lovinsoap.com, facebook.com/Soaper's Retreat)

2 megjegyzés:

  1. Már alig vártam a képet!:):):) Hát ez szép lett- a színt csak a festőbuzér "csinálta"? Szenzációsan szép, hogy tetted a masszához? Magát a port tetted bele? Vagy esetleg a lúgoldatba került?

    Omar Anyu

    VálaszTörlés
  2. Köszi! Igen, csak a festőbuzér, a lúgoldatba kevertem a port. Amíg még nagyon friss, átlátszatlan a massza, akkor rózsaszín, de perceken belül vált áttetszővé formába öntés után. Kellően vékony (ez 1-1,5cm-t jelent), hőkezeletlen rétegben egész piros, az amit a képen látsz, ha nem süt át rajta a nap, akkor inkább mályvásba hajlik.

    VálaszTörlés