2013. szeptember 13.

Hévízi iszapszappan - made in Hungária

Ezt a szappant részben Omar Anyu szappanbarát programja is inspirálta. Mégpedig annyiban, hogy csak olyan összetevőket választottam, amik kis hazánkban is fellelhetők... nem a bioboltokban, csak és kizárólag erdőn-mezőn. Kakaóvaj, pálmavaj, kókuszvaj kilőve, az olívaolaj úgyszintén. Az itthon megtermő napraforgó és kukorica olaja önmagában pedig nem ad elég kemény szappant. (Azért a Honfoglalás koráig most nem merengünk, hogy még utóbbi is kiessen.) Ebből kifolyólag vegánok vigyázat! Így történt, hogy most először disznózsírral is dolgoztam. Ez gyakorlatilag semmiféle ápoló hatással nem bír, viszont jól habzik, keményíti és fehéríti a szappant, ami pont jól fog jönni az iszap színe mellett. (A minta most is kanállal készült, Győzike is oda lenne érte.) Alaposan utánaolvastam, hogy milyen módszerekkel lehet elkerülni az idő előtti avasodás és a zsírszag problémáját. A lehető legkisebb mennyiséget használva felforraltam a zsírt épp füstpontig (talán egy picit túlcsúsztam), és ezután lehűtve használtam fel. Adtam hozzá kevés grapefruitmag-kivonatot, amiről egyre több helyen olvasni, hogy nem bizonyítható az antioxidáns hatása, mégis az a gyakorlati tapasztalat, hogy működik... ártani pedig semmiképp nem árt. Az Ember persze nem átallott egész nap azt szajkózni a tengerimalacoknak, hogy tudják-e, miből főzött anya szappant... hát malaczsírból... Egyébként sem tudott volna szó nélkül elmenni az összetevők mellett. Jó ideje hallgatom, hogy bizony az urán is természetes anyag, mikor csinálok már sugárzó szappant? Igaz, hogy csak az iszapban előforduló radon formájában, de végre megkapta, mindenki boldog! :)
Két poént le is lőttem az előbb. Kukoricacsíra olaj: tele van vitaminnal, jól habzik, remek bőrápoló és normalizáló hatású. Napraforgóolaj: E-vitamin tartalma a kiemelendő, szintén kiváló bőrápoló a telítetlen zsírsavaknak köszönhetően. Ha már itt kezdtem, befejezem az olajok sorát: mákolaj került még a masszába. A választásnak két oka van: ahogy korábban is írtam, elsősorban ízületi gyulladásokra alkalmazzák, arra is inkább belsőleg, pedig kifejezetten jól ápolja az ekcémás, gyulladt, repedezett bőrt. Ízületekre gyakorolt hatását hol máshol használnák ki, mint a gazdag, derékfájós oroszok és németek Mekkájában, Hévízen. Arany árban sózzák rájuk ezeket az egyébként vitathatatlanul jó hatású salátaolajokat, és örül a boltos, örül a beteg, mindenki boldog. Most nyáron voltunk ott pár napot, és persze, hogy én is befordultam azon a kapun, ahol a "Gyógyolajok" feliratot megpillantottam. Szappanosként az lett volna a furcsa, ha nem teszem. :) Az előbb vázolt okok miatt itt nem vásároltam ugyan, de az inspiráció másik részben innét származik. A folyadék egy részét lenmagzselé adja, micsoda meglepetés! ő is hatékony ízületi gyulladásban, mitöbb más autoimmun betegségekben is. Az egyik leggazdagabb vitamin és ásványi anyag forrás. Kívülről-belülről kezeli az ekcémát, gyulladásokat, gennyes sebeket. Arckrémként a pattanásos bőrt is szépen rendbe hozza. Egy csipet só szinte kötelező már, kezesebbé teszi a masszát, főleg hogy olyan lassan szalagosodó olajokkal dolgoztam, hogy szinte leégett a botmixer motorja. 
Nem térhettem haza iszap nélkül Hévízről, és persze, hogy azért is, mert szappant kell belőle készíteni. A hévízi iszap csodákra képes az ízületi gyulladások kezelésében, de senkit nem hitegetnék azzal, hogy ezt szappanon keresztül is képes kifejteni. Viszont alkalmazható bőrbetegségek esetén is (pl. pikkelysömör). Huminsav tartalma fertőtlenítő, adszorbens hatással bír, a benne lévő nyomelemektől a bőr bársonyos lesz. Kis híján kifelejtettem a ként! Pedig fontos szerepet játszik a bőr megújulásában, az elhalt hámsejteket eltávolítva pedig a megtisztulásában. Gondolkodtam sokat az illaton, végignéztem az illóolaj készletet is, és majdnem úgy döntöttem, hogy egyik koncepcióhoz sem találok olajat. Aztán jött az isteni szikra: a levendula! Magyar termék, fájdalomcsillapító (akár ízületi gyulladásokban is, hogy a főtéma említve legyen), fertőtlenítő, bőrápoló, nyugtató. Amikor felvágtam, örültem is, hogy nem hagytam illat nélkül a szappant. Bevallom, büdös volt, mint a kolera: disznózsír és iszap szaga volt, egyikre sem tudnánk őszintén mondani, hogy kellemes. Bíztam benne, hogy az érési folyamat során enyhülni fog, és egy hét elteltével már tényleg csak a levendulát éreztem. Még szerencse, hogy megrepedt a cseppentője, és meglódult egy kicsit a mennyiség. A végeredmény egy kellemes, ápoló, nyugtató "gyógyszappan", vagány külsővel.

(Forrás: Tiszta Szívvel Műhely, harmonet.hu, spaheviz.hu)

2 megjegyzés:

  1. Remélem ebből én is kapok egyet...!:) A zsírral nekem nincs bajom, nagyon jó tőle a szappan, és mákolaj... hmmm... Tetszik ez a Hungarikum dolog, lehet, hogy én meg hagymás-zsíros szappant kreálok legközelebb! Szerinted nagyon büdi lenne?:):):)A szomszédom a múltkor sült kolbászost szeretett volna, esküszöm egyszer megcsinálom neki!

    Omar Anyu

    VálaszTörlés
  2. De ha már hagymás, akkor vöröshaj sampon legyen! :)

    VálaszTörlés