2013. február 9.

Gyömbéres majorannás kamillás szénszappan sérült, pattanásos bőrre

Volt egy kemény évem nem olyan régen, amikor a felborult szervezetem olyanná változtatta az arcom, mintha egy hormonzavaros kamaszé lenne a bőröm. Gyakorlatilag semmi sem segített, akárhogy ápoltam, tisztítottam, óvtam, próbáltam az étkezésre is odafigyelni, és bármennyire utálok alapozni, hamar eljutottam odáig, hogy ezzel takarjam el a katasztrófát. Mit nem adtam volna akkor egy csodaszerért, ami varázsütésre állít helyre mindent! És mit ki nem adtam szerekért, amik ezt ígérték! Ha már szappan és természetesség, megálmodtam egy olyat, ami talán enyhülést nyújthat a sorstársaknak. Csodát véletlenül sem szeretnék ígérni, de hadd mondjam el, milyen csodás kincsek kerültek bele.
Pálmaolaj: nem csodaszer, de jól habzik, és jól tisztít, a szappan mégis hidratál, mert a zsíros bőr is csak még jobban szenved a szárító hatású kencék használatától.
Olívaolaj: az olajok királynőjének hívják, sosem hagynám ki egy szappanból sem.
Szőlőmagolaj: a zsíros bőrt ápolja, sejtregeneráló hatású.
Majoranna: gyorsítja a sebgyógyulást, de hogy ne legyen túl száraz, csak óvatosan radírozza az így is sérült bőrt, és megtartsa a hatóanyagainak minél nagyobb részét, hosszú ideig napraforgóolajban maceráltam.
Kamilla: szinte be sem kell mutatnom, erős gyulladáscsökkentő, nyugtató, az aloe előtti régi idők ügyeletes csodaszere, a főzetét használtam fel.
Gyömbér: nagyon keveset használtam belőle, mert fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása mellett nagyobb mennyiségben izgathatja a bőrt.
Kakukkfűolaj: szintén fertőzésgátló, antibakteriális hatású. Sok más illóolaj tudja ugyanezt, hogy pont őt választottam, annak az az oka, hogy egyszerűen nem tudtam elképzelni virágos/gyümölcsös illatot egy ilyen színű szappannak. Idegeket erősítő hatása segíthet, hogy ne mérgesedjen el a bőr helyzete.
Aktív szén: abszorbeálja a mérgeket, baktériumokat, mélytisztító hatású, ami elég jól jön, amikor egyre szennyezettebb környezetben kényszerülünk élni. Nem szerettem volna túl sokat használni belőle, nehogy smirglivé váljon, és csúnyán mutat a kád szélén is.
Kecsketejpor: díszítésként belekevertem egy korábbi kecsketejes szappanom lehámozott széleit. A tej nyugtatja, táplálja, regenerálja a bőrt, antibakteriális, segíti a fertőzött bőrfelület tisztulását, gyengéd hámlasztó (hazikence.hu).

1 megjegyzés:

  1. Egyik kolléganőm ugyanolyan bőrproblémákkal küzd, mint én nemrég. Kipróbálta, és azt mondta: "olyan jól tisztít! herseg utána az arcom". Én azért szeretem, mert nem kell hidratálás sem utána, ha nem megyek be a koszos városba.

    VálaszTörlés